• Sorina Matei, jurnalistă Mediafax, explică situația atacurilor dintre Orban și Curtea Constituțională.
  • Jurnalista Mediafax spune că Orban nu a avut cadru legislativ pentru amenzile date în starea de alertă.
  • Sorina Matei vorbește și despre alegerile din decembrie.

Sorina Matei, jurnalista Mediafax, explică atacurile dintre Ludovic Orban și Curtea Constituțională.

Aceasta spune că Orban nu atacă pentru prima oară Curtea și amintește despre declarațiile premierului referitoare la deciziile Curții din starea de alertă și starea de urgență.

Politrucii despre care vorbește Ludovic Orban sunt judecătorii Curții Constituționale. Nu este primul atac al premierului Orban față de judecătorii Curții”, spune Sorina Matei, jurnalist Mediafax.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Acum ceva vreme, Orban spunea într-o emisiune că oamenii nu trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale, pe starea de alertă și starea de urgență, deși deciziile nu vizau oamenii, ci vizau chiar măsurile luate de Guvern, neconstituționale”, a adăugat Sorina Matei.

Sorina Matei: „Orban nu a avut cadru legislativ pentru a emite amenzile date în starea de alertă”

Se referea atunci că prin deciziile curții, Guvernul trebuia să anuleze amenzile date în starea de alertă și asta pentru că domnul Orban nu a avut cadru legislativ pentru a emite acele amenzi. Și totul nu era făcut printr-o lege, ci printr-un ordin arbitrat de ministru.

Acum, domnul Orban s-a supărat pe Curte pentru că, din nou, Curtea nu i-a acceptat sesizarea – nici a dânsului, a Guvernului, dar nici a președintelui Iohannis – și spune din nou că trebuie modificată legea de organizare și funcționarea Curții Constituționale”, spune jurnalista Mediafax.

Sorina Matei: „Decizia de respingere a sesizării lui Orban a fost votată de doi judecători numiți ai lui Iohannis”

Acesta fiind atributul Parlamentului, Curtea Constituțională funcționează totuși pe o lege. Interesant este că ceea ce nu spune domnul Orban, această decizie, prin care i s-a respins sesizarea și alegerile parlamentare sunt decise de Parlament și nu de Guvern, este votată chiar de doi judecători numiți ai președintelui Iohannis. Vorbim despre Simina Tănăsescu și despre doamna Livia Stanciu, fost președinte al Curții Supreme”, a explicat Sorina Matei.

Sorina Matei, despre organizarea alegerilor din decembrie

Sorina Matei, jurnalista Mediafax, spune că Guvernul și Klaus Iohannis vor să organizeze alegerile din decembrie, deși ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de COVID-19.

Și asta pentru că orice partid se rodează la guvernare”, spune Sorina Matei.

Așadar, Sorina Matei explică faptul că alegerile parlamentare trebuie organizate cât mai rapid.

Sorina Matei: „Președintele poate să nu promulge legea

Cum președintele este posibil să forțeze Constituția, de exemplu, pentru că în ciuda deciziei și motivării Curții Constituționale, președintele poate să nu promulge această lege, care stabilește că doar Parlamentul decide data alegerilor și nu Guvernul și să o retrimită în Parlament, spre reeximanare.

Găsește niște motive, astfel încât legea nu va intra în vigoare. Și rămâne vechea strategie și vechea legislație prin care Guvernul stabilește data alegerilor. Adică este foarte posibil ca în decembrie să fie organizate aceste alegeri”, explică Sorina Matei.