• Parlamentarii spanioli au votat pentru a permite oricărei persoane de peste 16 ani să își schimbe sexul de pe cartea de identitate printr-o procedură simplă.
  • Legea face ca Spania să fie una dintre puținele națiuni care permit persoanelor să-și schimbe genul pe cartea de identitate națională printr-o simplă declarație.
  • În cadrul sesiunii de joi, parlamentarii spanioli au mai adoptat o altă lege care acordă concediu medical plătit femeilor care suferă de dureri menstruale severe.

După luni de dezbateri uneori aprinse în cadrul stângii aflate la guvernare, deputații spanioli au aprobat joi în mod definitiv o lege care permite schimbarea liberă a sexului începând cu vârsta de 16 ani, într-un moment în care alte țări europene se abțin de la acest subiect controversat, potrivit Le Monde.

Așa-numita lege privind transsexualitatea” , care este calul de bătaie al partidului de stânga radicală Podemos, aliat al socialiștilor în guvernul lui Pedro Sánchez, permite persoanelor să își schimbe sexul în actele de identitate printr-o simplă declarație administrativă începând cu vârsta de 16 ani.

Nu va mai fi necesar să se prezinte rapoarte medicale care să ateste disforia de gen și dovada a doi ani de tratament hormonal, așa cum era cazul anterior pentru adulți.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT

Textul – adoptat cu 191 de voturi pentru, 60 de voturi împotrivă și 91 de abțineri – extinde acest drept și pentru tinerii de 14-16 ani, cu condiția ca aceștia să fie însoțiți în procedură de tutorii lor legali, și pentru cei de 12-14 ani, dacă primesc undă verde din partea instanței.

Spania se alătură astfel puținelor țări din lume care permit autodeterminarea de gen prin intermediul unei simple declarații, urmând exemplul Danemarcei, prima țară care a acordat acest drept în Europa persoanelor transsexuale în 2014.

Astăzi am făcut un pas uriaș înainte” prin recunoașterea liberei determinări a identității de gen” , a declarat ministrul pentru egalitate al Podemos, Irene Montero.

În cadrul sesiunii de joi, parlamentarii spanioli au mai adoptat o altă lege care acordă concediu medical plătit femeilor care suferă de dureri menstruale severe.