• Purtarea măștii în interior era deja obligatorie în Spania.
  • Joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, această măsură va fi adoptată de către cabinet și va intra în vigoare în ajunul Crăciunului.
  • Când oamenii sunt cu rude în spații deschise, aceștia nu vor fi obligați să poarte mască.

Spania va impune din nou obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, ca parte a unui set de măsuri adoptate cu scopul de a limita răspândirea rapidă a variantei de coronavirus Omicron, a transmis premierul Pedro Sanchez.

Cu aproape 80% din populație vaccinată și un program de rapel în curs de desfășurare, Spania a fost în mare parte ferită de valul galopant de infecții care a determinat mai multe țări din nordul Europei să înăsprească restricțiile în toamnă. Descoperirarea recentă a variantei Omicron a făcut ca cifrele să explodeze, cu un record de aproximativ 60.000 de noi infecții miercuri, deși internările în spitale și cazurile de terapie intensivă rămân destul de scăzute în comparație cu valurile anterioare de COVID-19.

Unii experți și partidele de opoziție l-au criticat pe Sanchez pentru că nu a reintrodus restricții de circulație pentru a împiedica răspândirea Omicron, așa cum au făcut alte țări europene, precum Portugalia sau Olanda, dar acesta a respins aceste critici: „Nu suntem în martie 2020 sau la Crăciunul din 2020”, a transmis Sanchez, aducând aminte de rata ridicată de vaccinare a populației spaniole, spre deosebire de etapele anterioare ale pandemiei, când vaccinurile nu erau disponibile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Purtarea măștii în interior era deja obligatorie în Spania și mulți spanioli aleg să își acopere fața și în aer liber, deși obligația legală de a face acest lucru a fost eliminată în luna iunie. Obligativitatea purtării măștilor în aer liber urmează să fie aprobată joi în cadrul unei ședințe extraordinare a cabinetului și să intre în vigoare în ajunul Crăciunului. Cu toate acestea, Sanchez a declarat că vor exista numeroase excepții, cum ar fi atunci când oamenii se află în spații deschise cu rudele care locuiesc în casă.

Administrația Sanchez intenționează, de asemenea, să relaxeze regulile privind tipul de kituri de testare la domiciliu pe care farmaciile le pot vinde și să aloce 292 de milioane de euro (331 de milioane de dolari) pentru a consolida sectorul de asistență medicală primară aflat în dificultate, a precizat guvernul într-un comunicat.

Regiunile spaniole sunt responsabile pentru sistemele lor de sănătate și au puterea de a limita capacitatea de interior și orele de funcționare, dar majoritatea au făcut doar recomandări neobligatorii către cetățeni.