- Spania adoptă un proiect de lege pentru transparență în utilizarea inteligenței artificiale.
- Companiile care nu etichetează corect conținutul generat de AI riscă sancțiuni de până la 35 de milioane de euro.
- Manipularea digitală poate afecta persoane, alegeri și securitatea națională.
Guvernul spaniol a aprobat marți, 11 martie 2025, un proiect de lege care impune amenzi masive companiilor care utilizează conținut AI fără a-l eticheta corespunzător, în încercarea de a limita deepfake-urile, conform Reuters.
Advertisment
Deepfake-urile sunt în vizorul legii
Spania a devenit una dintre primele țări din Uniunea Europeană care implementează reguli stricte privind utilizarea inteligenței artificiale.
„Inteligența artificială este un instrument foarte puternic care poate fi utilizat pentru a ne îmbunătăți viața … sau pentru a răspândi dezinformări și a ataca democrația”, a declarat Oscar Lopez, ministrul transformării digitale.
Recomandări
Noua legislație aliniează Spania la normele Uniunii Europene privind AI, impunând obligații stricte de transparență și sancțiuni severe pentru nerespectare.
Una dintre principalele măsuri ale legii este combaterea fenomenului „deepfake”. Materialele video, audio sau foto create artificial, dar prezentate drept reale, au devenit o amenințare majoră la adresa democrației și securității.
Guvernul spaniol consideră că lipsa de etichetare corespunzătoare a conținutului generat de AI reprezintă o „infracțiune gravă”, pedepsită cu amenzi de până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri anuală a companiilor implicate.
Agenția spaniolă de Supraveghere a Inteligenței Artificiale
Un alt aspect esențial al legii este interzicerea utilizării AI pentru a clasifica persoanele pe baza datelor biometrice. Aceasta înseamnă că AI nu poate fi folosit pentru a analiza comportamentul sau trăsăturile personale ale oamenilor cu scopul de a le acorda beneficii sau de a le evalua riscul de a comite infracțiuni.
Autoritățile vor avea dreptul să utilizeze supravegherea biometrică AI în timp real în spațiile publice pentru motive de securitate națională. Pentru a monitoriza aplicarea acestor reguli, Spania a creat Agenția Națională de Supraveghere a Inteligenței Artificiale (AESIA).
Citește și
- Arta ca terapie: În Elveția, pacienții cu afecţiuni psihice primesc ca tratament vizite la muzeu
- Putin a vizitat Kursk pentru prima dată: El a ordonat armatei sale să „elibereze complet” regiunea de forțele ucrainene
- Washington Post prezintă un document cu cerințele lui Putin pentru orice sfârșit al conflictului: O zonă tampon trebuie stabilită în nord-estul Ucrainei
Partenerii noștri