• Economia Spaniei a înregistrat o scădere de 18.5% în Trimestrul al II-lea, după ce scăzuse cu 5 procente în primele 3 luni ale anului
  • Economia Italiei a scăzut cu 12.4% în Trimestrul al II-lea
  • Spania este cea mai afectată din punct de vedere economic din cauza Covid-19, după 24 de trimestre de creștere

Statele europene încep să resimtă din plin efectele crizei cauzate de pandemie de Covid-19. Cele mai importante economii se confruntă cu scăderi istorice, iar recesiunea este o certitudine.

Economia Spaniei este cea mai afectată dintre cele europene, cu o scădere de 18.5% în Trimestrul al II-lea, după ce scăzuse cu 5 procente în primele 3 luni ale anului. Recesiunea este istorică, având în vedere că Spania a înregistrat 24 de trimestre consecutive de creștere, reușind astfel să recupereze efectele crizei financiare din 2008.

Guvernul de la Madrid a prognozat o contracție de 9,2% pentru întreg anul 2020, și o creștere de 6,8% în 2021.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În bază anualizată (extrapolând la un an întreg rezultatele trimestrului II), economia spaniolă a scăzut cu 22,1%. Principalii factori sunt reprezentați de cheltuielile private, investițiile și exporturile, toate în regres, dar și de sectorul turistic, grav afectat de pandemia de Covid-19.

Contracția este mai mare decât procentul de 16,6, estimat de analiști.

Italia, lovită în plin de primul val de infectări pe teritoriul Europei, cu 35.000 de decese, a înregistrat o scădere economică de 12.4% în Trimestrul al II-lea. Contracția este mai mică decât economia Franței (13.8%), dar mai mare decât cea a Germaniei (10.1%).

Conform Biroului Național de Statistică Italian, scăderea trimestrială în a treia cea mai mare econimie din Zona Euro este fără precendent.

Anualizat, Produsul Intern Brut al Italiei a scăzut cu 17.3%, sub așteptările experților care prognozaseră o contracție de 15% trimestrial și 18.7% anual.

Prognoza oficială a Italiei este de o scădere a PIB-ului de 8% pentru anul acesta, deși ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a spus că probabil că aceasta va fi mai mare. Banca Italiei a estimat o scădere de 9,5%, iar Comisia Europeană apreciază că economia Italiei se va contracta cu 11,2%.

Guvernul de la Roma a anunțat că va oferi ajutor financiar pentru firme și cetățeni în valoare de 75 de miliarde de euro și a declarat că va prezenta un pachet suplimentar de stimulare de 25 de miliarde de euro la începutul lunii august.