• Agresiunea rusă a dublat sprijinul spaniol pentru un corp militar.
  • Doar unul din trei spanioli susținea o armată UE înainte de război.
  • Nouă din zece spanioli consideră că Putin ar trebui judecat pentru crime de război.

Invadarea Ucrainei declanșează o susținere record din partea spaniolilor pentru crearea unei armate europene. Ultimul sondaj din Peninsula Iberică arată că 60% dintre cetățeni sunt pentru proiectul militar al Uniunii Europene.

A urcat vertiginos suportul public din partea cetățenilor pentru un braț armat al uniunii Europene. După prima lună de război, sprijinul pentru acest proiect crescuse de la 31% la 51%, iar acum avem un studiu care indică, deja, o majoritate mult mai mare.

În Spania, 60% dintre cetățeni susțin ca UE să aibă propria sa armată care să se apere împotriva amenințărilor externe, potrivit sondajului publicat, marți, de Centrul de Cercetări Sociologice. Procentul scade la 31,3% în rândul celor care se opun acestui organism de apărare, iar 7,2% nu au o opinie în acest sens.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Raportul național Eurobarometru prezentat de Comisia Europeană în urmă cu doar două săptămâni a oferit o imagine similară. 76% dintre spanioli au considerat că „ar trebui luate mai multe decizii la nivelul Uniunii Europene”, față de o medie de 57% din cele 27 de țări, cu aproape 20 de puncte mai mult. Doar 13% dintre spanioli nu au fost de acord cu această afirmație. În aceeași linie, raportul a subliniat că 81% dintre spanioli se simt cetățeni ai Uniunii, față de cei 71% care o fac în medie în restul țărilor.

În timp ce dezbaterea asupra necesității unei armate europene continuă, UE are grupurile de luptă ale UE, 1.500 de soldați care nu au fost niciodată dislocați. Așa-numitele Grupuri de Luptă ale UE sunt două batalioane de urgență a câte aproximativ 1.500 de soldați, dintre care există întotdeauna unul activ pentru a răspunde oricărei crize sau amenințări. Batalioanele sunt multinaționale și se rotesc la fiecare șase luni.

Spania va conduce contingentul pentru a doua jumătate a anului 2022. Cu aceste batalioane, UE poate efectua două desfășurări de răspuns rapid pentru minim 30 de zile, care pot fi extinse până la 120 cu rezerve și reaprovizionare.