Spania vrea să introducă un sistem de taxare pentru autostrăzi. „Plăteşti în funcţie de cât poluezi”

  • Guvernul de la Madrid spune că fiecare şofer care vrea să se folosească de autostradă trebuie să plătească
  • În acest mod, drumurile ţării nu ar mai depinde de banii publici
  • Ideea face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care Madridul îl propune Bruxelles-ului

Până în 2025, Guvernul de la Madrid vrea să introducă un sitem de taxare pentru autostrăzi. Directorul Centrului de Inovare în Transport din Spania, Sergi Sauri, spune că în unele ţări deja există un sistem de taxare. Şi dă soluţia: „Plăteşti în funcţie de cât poluezi”.

Spania, o ţară în care locuiesc milioane de români şi care trăieşte din turism, a venit cu soluţia unor drumuri care se pot întreţine singure. A propus introducerea unui sistem de taxare.

Guvernul de la Madrid spune că fiecare şofer care vrea să se folosească de autostradă trebuie să plătească. În acest mod, drumurile ţării nu ar mai depinde de banii publici.

„În unele ţări, există deja acest sistem. În plus, în toate ţările europene unde se foloseşte, banii din taxele de drum se duc la întreţinere”, spune Sergi Sauri, directorul Centrului pentru Inovare în Transport.

Ideea face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care Madridul îl propune Bruxelles-ului. El este considerat necesar pentru Spania, chiar dacă reprezintă o măsură drastică.

Plăteşti în funcţie de cât poluezi. Are sens să fii taxat în funcţie de distanţa pe care o parcurgi”, adaugă Sergi Sauri.