Specialiştii recomandă vaccinarea anuală anti-Covid. Comisia Europeană cumpără vaccin până în 2023

  • Comisia Europeană cumpără vaccin până în 2023
  • Producția de vaccin a UE va crește de la 400 de milione de doze la 1,2 miliarde de doze pe an
  • Statele UE vor decide dacă vaccinul va fi gratis sau contra cost
  • Specialiștii Comisiei Europene recomandă vaccinarea anuală

Credeai că termini cu vaccinarea anul acesta? Liberalii spun că la Bruxelles se discută să te vaccinezi în fiecare an. Tocmai de aceea, Uniunea Europeană își crește producția de vaccin.

La finalul acestui an, Uniunea speră să ajungă la 1 miliard de doze produse. Și în următorii ani, producția să ajungă la 1,2 miliarde pe an.

„Părerea specialiștilor este că acest vaccin ar trebui să fie o dată pe an. Că protecția durează minim 6 luni, optim 1 an de zile. Cumva, similar cu vaccinul antigripal care trebuie făcut în fiecare toamnă. Cei care s-au vaccinat în 2021, că primele vaccinări au fost în ianuarie în UE, în SUA în decembrie, vor trebui în 2022 și în 2023 să se vaccineze din nou”, a declarat Cristian Buşoi, vicepreşedinte PNL.

Ce te așteaptă până în 2023? Se ia în considerare să se contracteze 1,8 miliarde de doze de vaccin pentru următorii 2 ani. Uniunea vrea ca ele să fie plătite de statele membre din banii publici și bugetele naționale iar apoi țările să decidă dacă scot la vânzare vaccinul sau ți-l administrează.

„Statele membre apoi pot decide dacă le dau gratis, așa cum s-a întâmplat în acest an, sau vor fi contra cost. Cred că domnul Orban spunea că există posibilitatea să poată să fie contra cost iar deocamdată domnul Cîțu a zis că decizia Guvernului este să fie gratuite. Eu cred că ar fi bine să fie un mixt. Să fie gratuite pentru majoritatea populației, pentru pensionari, pentru oameni cu venituri mici, pentru toți cei care vor și se înscriu, pentru că la un moment dat vor mai fi anumite liste de așteptare și, în același timp, cei care doresc să și-l achiziționeze și nu vor să pună acest cost pe seama statului român, din proprie conștiință, să le poată achiziționa”, a mai spus Buşoi.

Urmărește duminică interviul cu vicepreședintele PNL, Cristian Bușoi, din emisiunea OFF/On The Record, de la ora 20.00, pe Aleph News.