Specialiștii ucraineni studiază rămășițele rachetei nou-lansate de Rusia

Lansarea de către Rusia a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) în ziua de joi a reprezentat o escaladare semnificativă a războiului din Ucraina. Specialiști, dar și anchetatori din cadrul Serviciului Ucrainean de Informații au început studierea rămășițelor rachetei, confirmând faptul că aceasta ar reprezenta un design experimental de ICBM, conform unei investigații din partea Reuters.

Ce ne spun specialiștii?

„Acestea sunt concluzii preliminare și pentru a veni cu ceva mai concret avem nevoie de timp și de o studiere atentă a rămășițelor rachetei” a declarat Ivan, unul dintre specialiști. Se poate afirma însă faptul că racheta a acționat în mod tipic unei rachete balistice, atât din punct de vedere al traiectoriei, cât și din punct de vedere al caracteristicilor.

Rusia a declarat că utilizarea acestei rachete a venit ca răspuns la utilizarea ATACMS de către Ucraina cu permisiunea Occidentului. Zelenski i-a acuzat pe ruși că transformă Ucraina într-un „teren de testare”. Experții militari americani au spus că modelul rachetei în cauză este foarte probabil să fie bazată pe ICBM-ul RS-26 Rubezh cu rază mai lungă de acțiune. Acest design experimental se poate extinde dincolo de raza normală de 5500 de kilometri, deși racheta a fost testată în teren până la maxim 2000 de kilometri. De asemenea, experții sugerează faptul că un astfel de armă ar mai putea fi folosită în cadrul războiului.

Un precedent periculos

A fost pentru prima dată când o rachetă intercontinentală a fost folosită în conflict pe teritoriu european, setând un precedent periculos. Rachetele balistice intercontinentale își au originea de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial în cadrul design-ului rachetei V2, folosită de Germania Nazistă în bombardarea Marii Britanii.

Mai târziu, pe parcursul Războiului Rece, această tehnologie a fost dezvoltată de cele două superputeri: SUA (cu modelul Atlas) și URSS (cu modelul R-7). Rachetele vor fi folosite pentru propulsarea în spațiu a primilor sateliți: SCORE și Soyuz. Cursa înarmărilor, dar și pericolul unui război nuclear sub doctrina MAD („Mutually Assured Destruction”- „Distrugere mutuală asigurată”) au dus la realizarea unor acorduri între SUA și URSS pentru limitarea utilizării acestora: SALT I (1972) și SALT II (1979).

Exit mobile version