• Speculații despre starae de sănătate a liderului nord coreean, Kim Jong-un, după ce au apărut mai multe îmagini în care pare că a pierdut în greutate
  • Kim Jong-un pare vizibil mai slab în imaginile publicate sâmbătă de mass-media de stat
  • Un analist crede că liderul a slăbit pentru a-și îmbunătăți imaginea în stat, doarece țara se confruntă cu o criză de alimente

Apar speculații despre starea de sănătate a liderului nord-coreean, Kim Jong-un, după ce au apărut mai multe îmagini în care pare că a pierdut în greutate, relatează The Guardian.

Kim Jong-un, al cărui aspect fizic a atras interesul global de când a devenit liderul Coreei de Nord în urmă cu aproape un deceniu, arăta vizibil mai slab în imaginile publicate sâmbătă de mass-media de stat, potrivit agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud.

În imagini, Kim Jong-un se află la o întâlnire a partidului de la guvernare la sfârșitul săptămânii trecute, prima sa apariție publică din ultima lună. NK News a analizat imaginile și a spus că pare că liderul a pierdut „un număr semnificativ de kilograme”.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Site-ul din Seul a publicat imagini cu Kim în care arată că liderul a strâns cureaua ceasului său preferat, în valoare de 12.000 de dolari. Kim, un fumător înrăit al cărui tată, Kim Jong-il, a murit din cauza unui atac de cord în decembrie 2011, s-a luptat cu starea lui de sănătate, care ar putea fi cauzată de greutate și stilul de viață. Serviciul de informații din Coreea de Sud le-a spus parlamentarilor anul trecut că se crede că Kim cântărește 140 kg și că a luat în greutate în medie 6 – 7 kg pe an de când a devenit președintele Coreei de Nord.

Un analist a declarat pentru NK News că este posibil ca liderul să fi decis să slăbească pentru a-și îmbunătăți imaginea percepută în Coreea. Țara se luptă cu lipsa de alimente și o criză economică declanșată de scăderea schimburilor comerciale cu China din timpul pandemiei, o serie de dezastre naturale și sancțiuni internaționale impuse ca răspuns la programele de rachete nucleare și balistice ale regimului.

Sănătatea lui Kim este o sursă frecventă de speculații. În 2014, nu a mai avut nicio apariție publică timp de aproape șase săptămâni, apoi fiind văzut cu un baston. Agenția de spionaj din Coreea de Sud a susținut că liderul a suferit o intervenție chirurgicală la gleznă.

O absență de trei săptămâni în primăvara anului trecut a stârnit zvonuri că ar fi grav bolnav după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale la inimă, unele rapoarte sugerând că a murit. O teorie mai plauzibilă – că pur și simplu se izolase cu familia lui ca măsură de precauție în timpul pandemiei – a apărut după ce a fost văzut, aparent, în stare bună.

Coreea de Nord continuă să susțină că nu a descoperit niciun caz de COVID-19 după ce a închis frontierele cu China și Rusia și a oprit călătoriile aeriene.