• La o săptămână de la cutremurul care a ucis cel puțin 2.189 de persoane în Haiti, încep să vină ajutoare din afara țării, însă ritmul în care acestea ajung la persoanele nevoiașe este lent.
  • Din acest motiv, crește tensiunea în cea mai săracă țară din cele două Americi, relatează BBC.

Haiti are nevoie urgentă de asistență medicală, alimentară și sanitară, pe măsură ce echipele de salvare încă sapă printre dărâmături în căutarea supraviețuitorilor.

„Ne pregătim pentru un dezastru de sănătate publică. Situația sanitară este destul de critică… sperăm că nu vom avea o epidemie de holeră”, spune Nadesha Mijoba de la Fundația haitiană pentru sănătate.

De la cutremurul cu magnitudinea de 7,2 care a lovit sâmbătă insula, armata americană a transportat la spital cel puțin 200 de persoane grav rănite.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În ciuda condițiilor ploioase, mulți oameni au dormit afară din cauza temerilor că replicile ar putea provoca prăbușirea mai multor clădiri.

„Ne este frică să intrăm înăuntru, așa că dormim pe jos, pe stradă”, a spus o persoană din regiunea Les Cayes, grav afectată de cutremur.

„Nu am un loc de muncă, nu am apă, nu am mâncare. Casa mea a fost distrusă, nu mai am nimic”, a spus o altă femeie.

Peste 50.000 de case distruse de seismul din Haiti

Aproximativ 53.000 de case au fost complet distruse în urma cutremurului, iar alte aproximativ 77.000 au fost avariate.

Armata americană se pregătește să înființeze un spital de campanie în Les Cayes. De asemenea, Marina americană și cea britanică trimit nave pentru a ajuta la eforturile de salvare și recuperare.

Medicii se străduiesc să trateze cele peste 12.200 de persoane rănite. Sute de persoane sunt încă dispărute și se presupune că sunt prinse sub dărâmături.

Mai mult, salvatorii au fost nevoiți să se lupte cu bande înarmate care au atacat convoaiele de ajutor.

Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a declarat marți că, în urma negocierilor, bandele au fost de acord să lase ajutoarele să treacă.

Însă un important spital din Port-au-Prince a fost închis timp de două zile după ce doi medici au fost răpiți de infractori.

O mamă însărcinată și bebelușul ei au murit în timp ce îl așteptau pe unul dintre medicii capturați, care ar fi trebuit să fie în drum pentru a efectua o naștere prin cezariană de urgență.

Cutremurul din 14 august agravează problemele cu care se confruntă această națiune săracă, care se confruntă deja cu o criză politică în urma asasinării președintelui său, luna trecută.

Haiti a fost lovit de o serie de dezastre naturale în trecut, inclusiv de uraganul Matthew în 2016.

Cel mai ucigător a fost cutremurul din 2010, care a ucis peste 200.000 de persoane și a provocat pagube importante infrastructurii și economiei țării.