- Comerțul SUA și UE cu China face dificilă combaterea spionajului chinez în țările occidentale.
- FBI: hackerii chinezi au avut acces la 260k de dispozitive din SUA, Franța, UK și România.
- Operațiunile de spionaj chineze sunt decentralizate, dificile de urmărit.
China își intensifică continuu activitatea de spionaj, ceea ce îngrijorează serviciile occidentale. Aparent, soluția e simplă, arestăm și expulzăm spionii.
Advertisment
Realitatea e însă mai complicată, iar măsurile nu țin doar de serviciile de contraspionaj.
Ce date avem despre operațiunile de spionaj chineze?
Sunt date puse public de către FBI. De exemplu, luna trecută au anunțat că 260.000 de dispozitive conectate la internet au fost penetrate de persoane care lucrează pentru firme deținute de statul chinez.
Recomandări
Este vorba despre asemenea dispozitive din mai multe țări, nu doar din Statele Unite, dar și din Europa, Franța, Marea Britanie, dar chiar și România.
Apoi este vorba despre efectivele acestor echipe de hackeri, practic este vorba despre o armată de hackeri. Tot FBI estimează că numărul lor depășește de 50 de ori pe cel al expertilor în cyberattack-uri angajați de FBI. Deci de 50 de ori mai mulți hackeri încearcă să atace ținte din Statele Unite și din Europa decât au efective suficiente pentru a contracara aceste atacuri.
De asemenea, aceste atacuri au două ținte. Unu, știm că economia chineză este într-o creștere tot mai lentă, ritmul creșterii GDP-ului Chinei este tot mai mic și din această cauză China urmărește să își intensifice și să își dezvolte sursele de obținere a informațiilor tehnologice, practic să facă spionaj industrial.
Doi, știm că președintele chinez, Xi Jinping, a dispus armatei chineze să fie pregătită pentru atacul Taiwanului și pentru a atrage de partea Chinei Taiwanul în 2027. Știm de asemenea că Statele Unite sunt de partea Taiwanului și sprijină independența, iar China dorește să slăbească Statele Unite în cazul unui atac din partea Chinei și să slăbească capacitatea Statelor Unite de a acorda o asistență de orice fel Taiwanului.
Prin urmare, se pregătește să atace infrastructură strategică în Statele Unite. Deci, practic, acestea două sunt obiectivele principale ale Chinei și, cum am văzut, această armată de aproximativ 600 de mii de hackeri chinezi stau în pregătire sau chiar își desfășoară deja activitatea.
Care sunt greutățile cu care se confruntă serviciile occidentale?
Greutățile sunt, pe de o parte, acest efectiv uriaș al hackerilor chinezi și mai este o problemă. De exemplu, nu poate spune Statele Unite, dar nici Uniunea Europeană, nici țările Uniunii Europeane: „Gata, tăiem orice legătură cu China și închidem orice poartă pentru hackerii și spionii chinezi să ne acceseze infrastructurile sau chiar economia.”
Și Statele Unite și Uniunea Europeană desfășoară o activitate comercială destul de intensă cu China față de, de exemplu, Iran sau chiar Rusia, față de care pot spune că nu avem nevoie de comerțul cu Iran, nu avem nevoie de comerțul cu Rusia și s-a încheiat socoteala.
Nu, avem nevoie de comerțul cu China și, bineînțeles, nu putem spune, sau ce puțin, FBI sau administrația SUA, nu poate să spună companiilor americane: „Gata, închideți orice legătură cu companiile chineze și cu asta ne-am asigurat lucrurile.”
Pe de altă parte, există și o structură foarte decentralizată a rețelei de spionaj chineze. Nu există o sursă centrală pe care, dacă o limităm și dacă o controlăm, atunci totul este rezolvat.
Centrale de spionaj chineze sunt foarte fragmentate, există companii private care fac spionaj în favoarea Chinei, există centre de cercetare care fac spionaj în favoarea Chinei și acestea sunt foarte greu de controlat sau de observat de către serviciile de contra-spionaj occidentale.
Citește și
- Trump vrea ca Harris să facă un test cognitiv. Democrații cred că Trump „ascunde” ceva
- Managementul pacientului oncologic se face întotdeauna integrat, în echipă multidisciplinară, pentru a obține cele mai bune rezultate terapeutice și o calitate crescută a vieții
- China lansează exerciții militare masive în jurul Taiwanului. Președintele taiwanez declară că este o instigare la violență
Partenerii noștri