„Sportivii care nu s-au născut femei nu ar trebui să concureze în sportul feminin”. Ce susține expertul ONU pentru drepturile omului

„Numai sportivilor care s-au născut femei ar trebui să li se permită să concureze în sportul feminin”, susține un expert în drepturile omului numit de Organizația Națiunilor Unite în cadrul Adunării Generale a ONU, conform SkyNews.

Reem Alsalem, raportorul special al ONU privind violența împotriva femeilor și fetelor, a declarat pentru Sky News că speră ca recomandările să influențeze politicile statelor și ale sportului.

Participarea femeilor transgender sau a sportivilor cu un nivel mai ridicat de testosteron la competițiile feminine este una dintre cele mai complexe și dezbinătoare probleme din sport.

În timp ce susținătorii LGBT+ îndeamnă sportul să favorizeze incluziunea, Alsalem este îngrijorată de pericolele fizice la care pot fi expuse femeile din sport dacă celor care au fost repartizați ca bărbați la naștere li se permite să concureze în aceleași evenimente – în special fotbal.

Alsalem a înaintat acum ONU un raport care a fost pregătit pe fondul temerilor pe care le-a exprimat în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris cu privire la pericolele avantajului testosteronului în probele feminine.

„Studii multiple oferă dovezi că sportivii născuți de sex masculin au avantaje dovedite de performanță în sport pe tot parcursul vieții lor, deși acest lucru este cel mai evident după pubertate”.

Alsalem a dezvăluit în interviul nostru din august că testarea sexului ar trebui reintrodusă la Jocurile Olimpice în urma problemei Imane Khelif care a umbrit boxul la Paris. Algeriana a câștigat aurul la boxul feminin pe fondul unor afirmații controversate conform cărora nu a trecut anterior un test de eligibilitate în funcție de sex, în timp ce insista că s-a născut femeie.

Detalii privind testarea nu au fost furnizate de un organism de conducere al boxului a cărui credibilitate este contestată de Comitetul Internațional Olimpic (CIO), care are statut de observator la ONU, ceea ce îi conferă un rol în Adunarea Generală.

Alsalem urmează să se adreseze adunării marțea viitoare.

Atletismul și cricketul se numără printre organismele mondiale de conducere a sportului care acordă prioritate corectitudinii sportive în fața incluziunii, excluzând persoanele de sex masculin la naștere sau care au trecut prin orice formă de pubertate masculină de la competițiile internaționale feminine.

Dar FIFA are o poziție mai relaxată, care a făcut obiectul unei revizuiri de lungă durată, fără un termen limită.

Jucătorii cu vârsta de peste 16 ani care au fost declarați bărbați la naștere și doresc să concureze în fotbalul feminin trebuie să demonstreze că nivelul lor de testosteron din sânge se află „în intervalul natal feminin pentru o perioadă de timp corespunzătoare, astfel încât să minimizeze orice avantaj potențial”.

Raportul lui Alsalem afirmă că „suprimarea testosteronului pentru sportivii de sex masculin din punct de vedere genetic – indiferent de modul în care se identifică – nu va elimina setul de avantaje comparative de performanță pe care aceștia le-au dobândit deja”.

Deși CIO avertizează împotriva „discriminării pe baza identității de gen sau a variației de sex”, orientările sale acceptă că „relevanța testosteronului pentru performanța atletică variază de la un sport la altul”.

Exit mobile version