Spune STOP! În fiecare săptămână o femeie este ucisă de partener

  • Astăzi este Ziua Internațională împotriva violenței asupra femeilor.
  • În România există tot mai puține adăposturi pentru femeile care sunt victime ale violenței în familie.
  • Una din 4 femei este agresată fizic sau sexual de partener cel putin o dată în viață.
  • 51 de femei au fost ucise de partener în 2019.
  • 55% dintre români consideră că violul este justificat.

Tot la capitolul lipsuri trecem și centrele unde femeile victime ale violenței în familie trebuisă își găsească adăpost și alinare. Ori lipsesc cu desăvârșire, ori nu sunt ce trebuie.

În 6 județe, direcțiile de asistență socială nu oferă nici un sprijin, și de cele mai multe ori, victimele apelează la centre private sau ale ONG-urilor.

În total, în țară, există 60 de centre, în medie cu 10 locuri, în care mamele agresate pot sta cu copii lor cel mult trei luni.

La fel de firav este sprijinul și din partea personalului care trebuie să ofere consiliere psihologică. Nu prea se înghesuie nimeni în astfel de centre, din cauza salariului mic.

Adăposturile sunt puține, victimele mult!

În primele 10 luni am avut 7000 de ordine de protecție emise, e o creștere de 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. În București au fost raportate în acest an 4.051 de cazuri de infracțiuni de violență în familie.

Una din 4 femei este agresată fizic sau sexual de partener cel putin o dată în viață. De multe ori se ajunge la crimă.

51 de femei au fost ucise de partener în 2019. Adică o femeie ucisa la fiecare saptamană. În plus, 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite circumstanțe cum ar fi consumul de alcool sau dacă femeia este îmbracată provocator.