Starea de alertă ar putea fi prelungită. Arafat: Situația este sub control, dar nu putem spune că este totul OK

  • România se află sub stare de alertă până pe 15 iunie
  • Raed Aradat spune că nu se poate lua încă o decizie privind starea de alertă, dar există posibilitatea ca ea să fie prelungită
  • Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susţine că nu putem reveni brusc la situaţia existentă înaintea pandemiei

Starea de alertă sub care se află România de pe 15 mai se va încheia în doar câteva zile, însă autoritățile iau în calcul ca aceasta să fie prelungită. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că nu se poate reveni direct la starea de normalitate, după 15 iunie.

Raed Arafat a precizat totuşi că situaţia din România este sub control, însă nu putem risca o relaxare totală a măsurilor pentru a nu avea o ”explozie” de cazuri.

”Trebuie să înţelegem situaţia în care suntem. Dacă spune cineva că am trecut deja cu totul şi totul este OK, acest cineva înseamnă că nu este informat corect. La acest moment, încă situaţia e sub control, mai bine decât înainte, dar nu putem zice că am ajuns la faza în care să spunem că totul este OK”, a declarat Arafat pentru TVR.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai afirmat că în cazul în care starea de alertă nu va fi prelungită, trebuie găsită o altă formulă prin care unele măsuri restrictive să fie menţinute.

„Dacă lăsăm totul şi spunem că totul se întoarce la normalitatea dinaintea virusului, aici comitem o greşeală majoră şi pe care s-ar putea să o să plătim foarte serios. Trebuie găsită o soluţie, pentru că noi nu putem în 15 iunie – şi cred că la sentimentul meu sunt toţi colegii mei medici, epidemiologi, toţi cu care am lucra până acum – noi nu putem în data de 15 iunie să revenim la o normalitate totală, cum era înainte să apară acest virus”, a mai declarat Arafat.