• În primele trei zile de stare de alertă ne mişcăm sub zodia OUG, care are reguli, dar nu are amenzi
  • În legea stării de alertă, care intră în vigoare luni, avem amenzi şi terase deschise, aspecte care nu se regăsesc în OUG
  • Specialiştii spun că, de luni, legea este actul normativ care prevalează

Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptată în baza OUG 68 (care îi dă atribuţii CNSU) spune că eşti obligat să porţi mască în toate locurile publice (magazine, metrou, autobuz sau alte instituţii) şi că nu vei putea să stai la terase pentru că trebuie să rămână închise în continuare. Totodată, deşi credeai că ai scăpat de tot de declaraţie pe proprie răspundere, află că nu e aşa. Dacă pleci din localitate, trebuie să o ai la tine, unde specifici că te deplasezi pentru motive serioase.

Ce păţeşti dacă nu respecţi regulile? Nici OUG de ieri, nici hotărârea CNSU cu măsurile nu conţin sancţiuni.

Mai avem un act normativ promulgat azi de Iohannis şi care intră în vigoare de luni. Este vorba de Legea privind starea de alertă, care e diferită, în anumite puncte de vedere, de ordonanţă.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

În lege scrie că terasele sunt deschise doar dacă sunt respectate regulile de protecţie (distanţare socială, angajaţi cu mască). Tot legea are și sancţiuni pentru nerespectarea regulilor. Amenzile pot ajunge la 15.000 lei, în funcţie de abatere. Totuși, specialiștii spun că prevalează legea.

Sursă foto: Alexandru Dobre/Mediafax Foto