• CNSU a decis joi prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.
  • În malluri, va fi permisă intrarea liberă persoanelor care vor merge doar în magazinele alimentare, printr-un culoar special amenajat, chiar dacă acestea nu prezintă certificatul verde sau rezultatul negativ al unui test.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis prelungirea stării de alertă, începând cu 7 februarie, cu încă 30 de zile și a adoptat o nouă hotărâre în ceea ce privește restricțiile de combatere a pandemiei. Una dintre măsurile nou introduse vizează accesul în supermarketurile din malluri. Hotărârea CNSU trebuie aprobată în ședință de Guvern pentru ca reglementările să intre în vigoare.

Din măsurile vechi, rămân în vigoare cele precum obligativitatea purtării măștii în toate spațiile închise și deschise și interdicția de organizare a evenimentelor private.

În centrele comerciale mari, precum magazinele de tip mall, cei care nu prezintă rezultatul negativ al unui test sau certificatul de vaccinare, pot intra însă în magazinele alimentare. Regula se aplică pentru centrele comerciale care vor fi prevăzute cu unele culoare speciale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„37. Se propune ca, prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare, situați în centrele și parcurile comerciale, să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”, se arată în decizia CNSU.

Pentru cine este permis accesul în malluri și în parcurile comerciale, conform hotărârii CNSU

  • Persoanele vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 și cele pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar nu mai vechi de 72 de ore.
  • Persoanele care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar nu mai vechi de 48 de ore.
  • Persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2.

Anexa Hotărârii CNSU