• Țările bogate au luat decizia de a vaccina cu doza trei.
  • OMS a cerut statelor să amâne doza trei până la sfârșitul lunii septembrie.
  • 31 de țări vor să primească a treia doză.

În vreme ce o mare parte din lume încă așteaptă prima doză de vaccin anti-Covid, multe țări se pregătesc sau au început deja să administreze cea de-a treia doză.

SUA, care încep din septembrie, le va permite oamenilor să facă o a treia injecție la opt luni după a doua doză. Între timp, majoritatea țărilor UE le oferă doza trei persoanelor vulnerabile, care sunt expuse riscului, având boli multiple sau sunt în vârstă.

Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit, Statele Unite, Israel, Serbia.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

Cine a făcut primul pas?

Prima oară, doar Israelul și Ungaria și-au anunțat planurile de a administra cea de-a treia injecție în această vară, dar acum multe țări din Europa, dar și Statele Unite au anunțat că vor oferi a treia doză de ser din toamnă. Unele state au și început deja derularea campaniei.

Țările bogate au luat repede această decizie – uneori înainte ca oamenii de știință să recomande acest lucru – din teama că varianta Delta va duce la o creștere a numărului de infectări, după au apărut din ce în ce mai multe dovezi că protecția oferită de vaccinul Pfizer, serul preferat de țările bogate, crește cu timpul.

Decizia este controversată în contextul în care vasta majoritatea a lumii nu a primit nici măcar prima injecție. Organizația Mondială a Sănătății a cerut statelor să amâne doza trei până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie, când speră ca cel puțin 10% din populația fiecărei țări să fie imunizată.