• Grupul naţiunilor puternic industralizate (G7) a respins, luni, solicitarea Rusiei privind efectuarea plăţilor pentru importurile de gaz natural în ruble.
  • Întrebat ce se va întâmpla dacă Rusia va sista furnizarea de gaze întrucât nu vor fi efectuate plăţile în ruble, vicecancelarul Germaniei şi ministrul Economiei şi Protecţiei Climei Robert Habeck a transmis că naţiunile din Grupul G7 sunt pregătite „pentru toate scenariile”.
  • Preşedintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene.

Grupul naţiunilor puternic industralizate (G7) a respins, luni, solicitarea Rusiei privind efectuarea plăţilor pentru importurile de gaz natural în ruble, anunţă Preşedinţia germană a organizaţiei, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Miniştrii Energiei din statele membre G7 au stabilit, în cadrul unei reuniuni virtuale desfăşurate luni, că cererea Rusiei privind efectuarea plăţilor în ruble este o încălcare a contractelor pentru furnizarea de gaze, a declarat vicecancelarul Germaniei şi ministrul Economiei şi Protecţiei Climei Robert Habeck.

În aceste condiţii, efectuarea plăţilor în ruble este inacceptabilă„, a afirmat Robert Habeck, după reuniunea G7 în format virtual, la care au participat reprezentanţii Franţei, Italiei, Germaniei, Canadei, Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Europene.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să ne divizeze. Dar solidaritatea noastră este semnificativă, nu vom fi divizaţi. Grupul G7 transmite clar că trebuie respectate clauzele contractelor”, a subliniat Robert Habeck.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Rusia va sista furnizarea de gaze întrucât nu vor fi efectuate plăţile în ruble, Habeck a transmis că naţiunile din Grupul G7 sunt pregătite „pentru toate scenariile”.

Germania deţine în 2022 Preşedinţia Grupului G7.

Purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, Dmitri Peskov, a afirmat, vineri, că președintele rus Vladimir Putin a instruit ca, în numai o săptămână, gigantul energetic de stat rus Gazprom, să accepte plata numai în ruble pentru gazul exportat.

Gazprom a fost instruit de către preşedintele rus să accepte plata în ruble. În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui (…) să dezvolte un sistem despre cum se poate face acest lucru din punct de vedere tehnic şi logistic”, a precizat Peskov, vineri, când a fost întrebat în cadrul unei conferinţe telefonice cu reporterii dacă Rusia va continua să furnizeze gaze către UE în cazul în care statele europene refuză să plătească în ruble.

Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene, a anunţat săptămâna trecută preşedintele Vladimir Putin, în contextul sancţiunilor masive care vizează sistemul financiar rus din cauza invaziei militare în Ucraina.

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) este format din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Canada şi Japonia.