• Vicepreședintele american Kamala Harris a acuzat sâmbătă Rusia de comiterea de crime împotriva umanității” în Ucraina.
  • Harris a lansat o listă de acuzații la adresa trupelor Moscovei – acte îngrozitoare de crimă, tortură, viol și deportare, omoruri în stil de execuție, bătăi și electrocutare”.
  • Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a salutat demersul, afirmând că Rusia a declanșat un război genocidar”.

Vicepreședintele american Kamala Harris a acuzat sâmbătă Rusia de comiterea de crime împotriva umanității” în Ucraina, afirmând că forțele Moscovei au desfășurat atacuri generalizate și sistemice” împotriva populației civile din țară. Ea a făcut aceste comentarii la Conferința de Securitate de la Munchen, cu câteva zile înainte de aniversarea unui an de la invazia rusă care a declanșat războiul în Europa pentru prima dată în ultimele decenii.

Statele Unite au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității”, a declarat ea în fața liderilor mondiali prezenți la reuniune – prima dată când Statele Unite au desemnat oficial acțiunile Rusiei în Ucraina ca atare.

Acțiunile lor sunt un atac asupra valorilor noastre comune și asupra umanității noastre comune. Forțele rusești au urmărit un atac generalizat și sistemic împotriva unei populații civile”, a adăugat Harris. Ea lansat o listă de acuzații la adresa trupelor Moscovei – acte îngrozitoare de crimă, tortură, viol și deportare, omoruri în stil de execuție, bătăi și electrocutare”.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Le spun tuturor celor care au săvârșit aceste crime și superiorilor lor care sunt complici la aceste crime: veți fi trași la răspundere… Trebuie să se facă dreptate”, a declarat Harris, fost procuror. Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a salutat demersul, afirmând că Rusia a declanșat un război genocidar”.

„Tot ceea ce decurge din asta sunt crime împotriva umanității, crime de război și diverse alte atrocități comise de armata rusă pe teritoriul Ucrainei”, a declarat el într-o conferință de presă la Munchen. Dar el și-a exprimat, de asemenea, temerile că nu vor exista suficiente dovezi pentru a urmări în justiție anumite persoane”.

Curtea Penală Internațională investighează crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina. Șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a lansat anul trecut, de asemenea, ideea unui tribunal specializat” pentru a-i judeca pe înalții oficiali ruși în legătură cu războiul.

Victoria lui Putin reprezintă un risc

La conferința de trei zile participă personalități de rang înalt, inclusiv președinții Franței și Germaniei, diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, și o delegație americană numeroasă, inclusiv Harris și secretarul de stat american Antony Blinken. Rusia, care obișnuia în mod tradițional să îl trimită la eveniment pe ministrul de externe Serghei Lavrov, nu a fost invitată în acest an. În cea de-a doua zi a conferinței, sâmbătă, s-au auzit, de asemenea, apeluri pentru mai mult sprijin militar.

Aliații, în frunte cu Statele Unite, au trimis la Kiev armament în valoare de miliarde de dolari, de la artilerie la sisteme de apărare aeriană, dar Ucraina spune că are nevoie de mai mult pentru a lansa o contraofensivă de succes.

„Trebuie să dăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge și a se impune ca națiune suverană și independentă în Europa”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Cel mai mare risc dintre toate este dacă președintele Vladimir Putin câștigă. Dacă Putin câștigă în Ucraina, mesajul pentru el și pentru alți lideri autoritari va fi că pot folosi forța pentru a obține ceea ce vor.”