• Statele Unite ale Americii au acuzat China că intervine în operaţiunile maritime ale Filipinelor şi subminează stabilitatea regională.
  • Washingtonul îndeamnă Beijingul să înceteze „comportamentul său periculos şi destabilizator” în Marea Chinei de Sud.
  • De asemenea, Statele Unite şi-au reiterat sprijinul pentru Filipine.

Filipine şi China se acuză reciproc în legătură cu un incident petrecut în weekend, în timp ce navele filipineze se aflau într-o misiune de reaprovizionare la Second Thomas Shoal, unde sunt staţionaţi militari filipinezi.

„Obstrucţionarea liniilor de aprovizionare către acest avanpost de lungă durată şi interferenţa cu operaţiunile maritime legale ale Filipinelor subminează stabilitatea regională”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, potrivit Reuters.

Statele Unite au cerut Chinei să se conformeze unei hotărâri arbitrale din 2016 care a invalidat pretenţiile Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

De asemenea, Statele Unite şi-au reiterat sprijinul pentru Filipine şi şi-au reafirmat angajamentul faţă de pactul de apărare reciprocă dintre cele două ţări.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat că prezenţa navelor gărzii de coastă şi a miliţiei maritime chineze în apele ţării sale este ilegală şi că acţiunile acestora împotriva filipinezilor reprezintă încălcări flagrante ale dreptului internaţional.

Filipine este şi mai determinată să apere drepturile suverane ale naţiunii în Marea Chinei de Sud pe fondul „agresiunii şi provocărilor” Chinei, a scris Marcos, duminică seara, pe platforma de socializare X.

„Rămânem neînduplecaţi”, a declarat preşedintele.