• CIA investighează o posibilă amenințare transmisă în timpul unui zbor comercial
  • „O să zburăm cu un avion în Capitoliu miercuri pentru a răzbuna moartea lui Soleimani”
  • Miercuri are loc și un meeting al lui Trump și al susținătorilor acestuia

CIA investighează o posibilă amenințare la Washington D.C., transmisă în timpul unui zbor comercial, ca răspuns aparent la uciderea unui general iranian cu un an în urmă, relatează Newsweek.

„O să zburăm cu un avion în Capitoliu miercuri pentru a răzbuna moartea lui Soleimani”, a spus vocea neidentificată în timp ce avionul a zburat 36.000 de metri peste mare, potrivit raportului.

Se spune că zborul a continuat fără incidente. NCTC a declarat că lucrează în prezent alături de FAA, TSA și FBI și că situația este monitorizată. Cu toate acestea, actualii și foștii oficiali erau sceptici că Iranul plănuia orice fel de atac și, în schimb, căutau o potențială conexiune cu grupurile interne.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Un raport care detaliază incidentul și fost văzut parțial de Newsweek a fost compilat de National Counterterrorism Center (NCTC), care a constatat că puntea de zbor a unui avion de pasageri care călătorea din San Juan, Puerto Rico, către Aeroportul JFK din New York a auzit o voce robotizată la radioul de înaltă frecvență al aeronavei.

Amenințarea vine ca răspuns la acțiunile președintelui Donald Trump în Irak, în ianuarie anul trecut, a comandantului Forței Quds al Gărzii Revoluționare Iraniene, Qassem Soleimani.

Un raport separat emis de Departamentul pentru Securitate Internă a făcut referire la un mesaj identic și a furnizat mai multe detalii. Acest raport a identificat zborul în cauză drept zborul 2304 al JetBlue Airways și a spus că mesajul s-a repetat o dată. JetBlue nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii. S-a constatat că originea difuzării se afla chiar în Statele Unite, situate undeva la 20 de mile marine de un cătun din Long Island.

„Se apreciază că tehnicianul responsabil are experiență de modificare radio și transmite undeva la 20 NM de turnul radio din Marea Nordului, NY”, se arată în raportul DHS.

Iranul a promis de multă vreme „o răzbunare dură” ca răspuns la uciderea lui Soleimani. Un fost oficial specializat în Iran și milițiile sale aliate din Orientul Mijlociu a declarat că amenințarea nu se potrivește cu comportamentul demonstrat de obicei de Teheran și de partenerii săi

Președintele a cerut susținătorilor să se adune în capitală miercuri, în semn de protest față de certificarea anticipată a rivalului său de către Congres.