- Guvernul SUA caută ouă la nivel mondial pentru a combate o penurie severă și prețuri record la alimente.
- Departamentul american al Agriculturii a contactat țări europene precum Germania, Italia, Polonia și Suedia pentru a importa ouă.
- Producătorii europeni se confruntă și ei cu dificultăți din cauza propriilor focare de gripă aviară și a cererii ridicate de Paște.
- Sistemele de siguranță alimentară diferă major între SUA și UE, ceea ce îngreunează importul de ouă.
Guvernul SUA este la vânătoare de ouă la nivel mondial și caută exporturi din țări din Europa și din alte părți pentru a atenua o penurie severă care a făcut ca prețul ouălor la magazinele alimentare să atingă niveluri record, scrie NBC News.
Advertisment
Americanii caută ouă peste tot
Potrivit grupurilor industriale europene, Germania, Italia, Polonia și Suedia se numără printre țările abordate de Departamentul american al Agriculturii pentru a face față penuriei provocate de o epidemie de gripă aviară.
Dar aprovizionarea americanilor cu ouă ar fi complicată pentru producătorii străini – și nu din cauza tensiunilor politice legate de multitudinea de tarife de import pe care președintele Donald Trump le-a impus sau a amenințat că le va impune principalilor parteneri comerciali ai țării sale.
Recomandări
Chiar dacă ar fi dornice să împartă, țările europene nu au prea multe ouă excedentare din cauza propriilor focare de gripă aviară și a cererii interne în creștere înainte de Paște.
Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari obstacole este abordarea pe care Statele Unite o adoptă în ceea ce privește prevenirea contaminării cu salmonella. Regulamentele americane privind siguranța alimentară impun ca ouăle proaspete să fie dezinfectate și refrigerate înainte de a ajunge la cumpărători; în Uniunea Europeană, standardele de siguranță prevăd ca ouăle de categoria A să fie vândute nespălate și fără refrigerare prelungită.
Pot fermierii europeni să salveze situația?
„Acestea sunt două sisteme care nu ar putea fi mai diferite”, a declarat Hans-Peter Goldnick, președintele Asociației germane a ouălor.
În unele părți ale Europei, de exemplu, consumatorii obișnuiesc să cumpere ouă care au încă pene și excremente de găină lipite de ele.
Fermierul David Karlsch a descris procesul simplu prin care ouăle de la găini ajung la clienții fermei avicole Saballus, deținută de familie, din Schoeneiche, un oraș de lângă capitala Germaniei: Ouăle sunt scoase din cuiburi, puse în cutii de carton și vândute la fața locului sau de la un automat frigorific aflat chiar în afara proprietății.
„Cererea în perioada Paștelui este, desigur, foarte, foarte mare, deoarece mulți copii doresc în mod natural să vopsească ouă”, a declarat Karlsch.
Polonia, un mare exportator de ouă, a răspuns unei întrebări din SUA cu privire la disponibilitatea ouălor, potrivit lui Katarzyna Gawrońska, director al Camerei Naționale a Producătorilor de Păsări și Furaje. Problema spălării vs. nespălării a fost un factor crucial atunci când oficialii europeni au analizat astfel de solicitări, a spus ea.
Ouăle nu sunt curățate în majoritatea celor 27 de state membre ale UE din cauza temerilor că îndepărtarea stratului protector natural de pe coaja ouălor le face mai vulnerabile la bacterii, a declarat Gawrońska.
Oficialii veterinari polonezi încearcă să determine dacă țara și fermierii săi pot îndeplini cerințele SUA, cum ar fi dacă țara exportatoare are un sistem comparabil de inspecție a siguranței alimentare sau un focar semnificativ de gripă aviară.
Citește și
- Care sunt cele mai frumoase hoteluri din lume? La ce preț poate ajunge un penthouse
- Proteste fără precedent la Istanbul: Sute de mii de turci cer eliberarea lui Ekrem Imamoglu
- Misterul Piramidelor din Giza se adâncește: Cercetătorii au descoperit structuri subterane uriașe, de două ori mai mari decât Turnul Eiffel, extinse pe 2 kilometri