• Banii provin dintr-un fond comun de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Zeci de mii de civili şi soldaţi ucraineni din ambele tabere au fost ucişi.
  • Rusia a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022.

Statele Unite intenţionează să anunţe vineri un ajutor de 250 de milioane de dolari pentru a consolida infrastructura energetică a Ucrainei în faţa atacurilor ruseşti şi 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, în parte pentru a ajuta Chişinăul să se debaraseze de dependenţa energetică de Rusia.

Ajutorul, descris în documente consultate de Reuters, ar urma să fie anunţat de administratorul Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională, Samantha Power, la împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Zeci de mii de civili şi soldaţi ucraineni din ambele tabere au fost ucişi şi milioane de oameni şi-au părăsit casele de când Rusia a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, declanşând cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Rusia, care nu a reuşit să obţină o victorie rapidă în ceea ce numeşte o operaţiune specială” de demilitarizare şi denazificare” a vecinului său, a atacat în mod repetat infrastructura energetică ucraineană în ceea ce oficialii occidentali consideră a fi un efort de a slăbi moralul ucrainean în războiul terestru crâncen.

Guvernul Statelor Unite îşi menţine angajamentul de a ajuta guvernul ucrainean să menţină stabilitatea şi funcţionarea sistemului său de electricitate pe fondul atacurilor necruţătoare şi brutale asupra infrastructurii critice din partea forţelor ruseşti”, se arată într-un proiect de document care descrie ajutorul de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Cei 300 de milioane de dolari trimiși de Statele Unite pentru Republica Moldova includ 80 de milioane de dolari în sprijinul bugetar pentru a compensa preţurile ridicate la electricitate, 135 de milioane de dolari pentru proiecte de generare a energiei electrice şi 85 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea capacităţii sale de a obţine surse alternative de energie, potrivit unui al doilea proiect de document.

Această asistenţă va ajuta Moldova să abordeze nevoile urgente create de războiul lui Putin, în timp ce se va îndrepta, de asemenea, spre o rezistenţă energetică pe termen lung şi spre interconexiuni mai puternice cu Europa”, se arată în cel de-al doilea document.

Banii provin dintr-un fond comun de 45 de miliarde de dolari oferiți de Statele Unite pentru Ucraina, inclus într-o lege de cheltuieli mai largă adoptată de Congres anul trecut. Conform procedurilor bugetare americane, Congresul are la dispoziţie 15 zile de la notificarea administraţiei pentru a revizui cheltuielile planificate.