• Northrop Grumman Corp a prezentat vineri noul său avion cu reacţie B-21 Raider”, primul dintr-o nouă flotă de bombardiere nucleare invizibile cu rază lungă de acţiune pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite.
  • Forţele Aeriene plănuiau să cumpere cel puţin 100 de avioane şi să înceapă să înlocuiască bombardierele B-1 şi B-2.
  • Şase dintre avioanele care urmează să aibă primul zbor la jumătatea anului 2023 se află în diferite stadii de asamblare.

Northrop Grumman Corp a prezentat vineri noul său avion cu reacţie B-21 Raider”, primul dintr-o nouă flotă de bombardiere nucleare invizibile cu rază lungă de acţiune pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite.

B-21 a fost prezentat în cadrul unei ceremonii spectaculoase la uzina 42 a Northrop din Palmdale, California. B-21, care are o formă similară cu predecesorul său, B-2, va putea livra atât arme convenţionale, cât şi nucleare în întreaga lume, folosind capacităţi de realimentare în aer cu rază lungă de acţiune şi în aer, conform agenţiei Reuters.

Avioanele au fost proiectate să coste aproximativ 550 de milioane de dolari fiecare în 2010, aproximativ 750 de milioane de dolari în dolari actuali, ajustaţi în funcţie de inflaţie. Forţele Aeriene plănuiau să cumpere cel puţin 100 de avioane şi să înceapă să înlocuiască bombardierele B-1 şi B-2.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Northrop a învins o echipă formată din Boeing şi Lockheed Martin Corp atunci când a câştigat contractul din 2015 pentru realizarea bombardierului. Producătorul de motoare Pratt & Whitney, Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems şi Spirit Aerosystems se numără printre cei peste 400 de furnizori din 40 de state.

Şase dintre avioanele care urmează să aibă primul zbor la jumătatea anului 2023 se află în diferite stadii de asamblare. Peste 8.000 de persoane de la Northrop Grumman, parteneri din industrie şi Forţele Aeriene lucrează în prezent la acest program.