• China a negat că balonul a fost folosit în scopuri de spionaj și spune că a fost un dispozitiv meteorologic rătăcit de vânt.
  • Oficialii americani au descris balonul ca având o înălțime de aproximativ 60 de metri.
  • SUA crede că baloane similare au operat deasupra Americii de Nord și de Sud, Asiei de Sud-Est, Asiei de Est și Europei.

Statele Unite consideră că un balon de supraveghere presupus chinezesc care a fost doborât deasupra teritoriului său face parte dintr-o flotă mai largă care s-a întins pe cinci continente.

Statele Unite nu au fost singura țintă a acestui program mai amplu”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken. El a adăugat că SUA au împărtășit informațiile culese din resturile balonului cu zeci de alte țări.

China a negat că balonul a fost folosit în scopuri de spionaj și spune că a fost un dispozitiv meteorologic rătăcit de vânt.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Acesta a fost doborât sâmbătă de un avion de vânătoare deasupra coastei Carolinei de Sud, o acțiune care a declanșat o criză diplomatică și l-a determinat pe secretarul Blinken să anuleze imediat o călătorie în China – prima întâlnire la nivel înalt dintre SUA și China în această țară din ultimii ani.

Citând oficiali anonimi, Washington Post a relatat că SUA consideră că proiectul suspectat de baloane de supraveghere era operat din provincia chineză de coastă Hainan și viza țări precum Japonia, India, Vietnam, Taiwan și Filipine.

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, generalul de brigadă Pat Ryder, a confirmat că SUA crede că baloane similare au operat deasupra Americii de Nord și de Sud, Asiei de Sud-Est, Asiei de Est și Europei.

Am învățat multe despre aceste baloane și despre cum să le urmărim”, a declarat generalul Ryder, adăugând că SUA sunt acum încrezătoare că au capacitatea de a fi în alertă pentru acest tip de capacități”.

El a precizat că, deși toate obiectele au fost folosite pentru misiuni de supraveghere, au existat variații” în ceea ce privește dimensiunea și capacitățile lor.