• Administrația Biden renunță la cerința ca persoanele care călătoresc în străinătate să fie testate negativ pentru COVID-19, punând astfel capăt unuia dintre ultimele măsuri menite să limiteze răspândirea coronavirusului.
  • În timp ce călătoriile interne din SUA au revenit aproape la nivelurile de dinaintea pandemiei, călătoriile internaționale, care sunt foarte profitabile pentru companiile aeriene, au continuat să rămână în urmă.
  • Cerința de a efectua un test COVID-19 negativ înainte de a zbura în SUA a fost impusă în ianuarie 2021 și este cea mai vizibilă restricție de călătorie rămasă în țară din timpul pandemiei.

Administrația Biden renunță la cerința ca persoanele care călătoresc în străinătate să fie testate negativ pentru COVID-19, punând astfel capăt unuia dintre ultimele măsuri guvernamentale menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Un înalt oficial al administrației a declarat vineri că mandatul va expira duminică dimineața. Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a anticipa anunțul oficial, a declarat că Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au stabilit că cerința de testare nu mai este necesară.

Acesta a mai adăugat că situația va fi reevaluată la fiecare 90 de zile și ar putea reintroduce cerința în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare a COVID-19.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Companiile aeriene și de turism fac presiuni asupra administrației, de luni de zile, pentru a elimina cerința de testare, spunând că aceasta descurajează oamenii să rezerve călătorii internaționale, deoarece ar putea fi blocați în străinătate dacă ar contacta virusul în timpul călătoriei lor.

Roger Dow, președintele Asociației de turism din SUA, a calificat ridicarea regulii de testare drept „un alt pas uriaș pentru recuperarea călătoriilor aeriene de intrare și revenirea călătoriilor internaționale în Statele Unite”.

„Întreaga industrie a așteptat acest anunț”

„Întreaga industrie a așteptat acest anunț”, a declarat Martin Ferguson, un purtător de cuvânt al Global Business Travel Group Inc., care consiliază companiile în materie de politică de călătorie.

Companiile aeriene au transmis că regula a intrat în vigoare când puțini americani erau vaccinați – în prezent, 71% dintre cei cu vârsta de cinci ani și mai mult sunt complet vaccinați, potrivit cifrelor CDC.

De asemenea, companiile aeriene s-au plâns că persoanele care intră în SUA pe la frontierele terestre nu sunt obligate să facă un test negativ pentru COVID-19, deși trebuie să prezinte dovada vaccinării.

Directorul general al American Airlines, Robert Isom, a declarat, săptămâna trecută, că cerința impusă călătorilor care se deplasează pe calea aerului „este ceva care dăunează nu numai călătoriilor în SUA, ci pur și simplu nu are sens”.

În timp ce călătoriile interne din SUA au revenit aproape la nivelurile de dinaintea pandemiei, călătoriile internaționale, care sunt foarte profitabile pentru companiile aeriene, au continuat să rămână în urmă.

În luna mai, călătoriile aeriene internaționale din SUA au rămas cu 24% sub nivelurile din 2019, cu scăderi atât în rândul cetățenilor americani, cât și al celor străini, potrivit grupului comercial „Airlines for America”.

Multe alte țări și-au ridicat cerințele de testare pentru călătorii complet vaccinați în încercarea de a revigora turismul

În februarie, grupurile de turism au susținut că cerința de testare era învechită din cauza ratelor mai mari de vaccinare și a noilor tratamente pentru virus.

„Mă bucur că CDC a suspendat cerința împovărătoare de testare a coronavirusului pentru călătorii internaționali și voi continua să fac tot ce pot pentru a sprijini redresarea puternică a industriei noastre de ospitalitate”, a declarat senatoarea Catherine Cortez Masto.

Cerința de a efectua un test COVID-19 negativ înainte de a zbura în SUA a fost impusă în ianuarie 2021 și este cea mai vizibilă restricție de călătorie rămasă în țară din timpul pandemiei.

În aprilie, un judecător federal din Florida a anulat cerința ca pasagerii să poarte măști în avioane și în mijloacele de transport în comun, afirmând că CDC și-a depășit autoritatea.

Administrația Biden a argumentat că această hotărâre avea ca scop consolidarea capacității CDC de a răspunde la viitoarele urgențe sanitare.

Mandatul inițial le permitea celor care erau complet vaccinați să prezinte dovada unui test negativ în termen de trei zile de la călătorie, în timp ce persoanele nevaccinate trebuiau să prezinte un test efectuat în termen de o zi de la călătorie.

În noiembrie, pe măsură ce varianta Omicron, foarte transmisibilă, a cuprins întreaga lume, administrația Biden a înăsprit cerința și a cerut tuturor călătorilor, indiferent de statutul de vaccinare, să facă un test negativ în termen de o zi de la călătoria în SUA.

Călătorii au găsit modalități creative de a evita regula

În această primăvară, mai multe echipe canadiene din Liga Națională de Hochei au zburat în orașe din apropierea graniței, apoi au luat autobuze spre SUA pentru a evita riscul de a pierde jucătorii care au fost testați pozitiv.

În ciuda faptului că a pus capăt cerinței de testare, CDC va continua să recomande testarea COVID-19 înainte de orice fel de călătorie cu avionul, ca măsură de siguranță, potrivit înaltului oficial al administrației.

Companiile aeriene americane estimează că renunțarea la cerința de testare va însemna 4,3 milioane de pasageri în plus într-un an.

Cu toate acestea, nu este clar dacă companiile aeriene pot mări numărul de zboruri suficient de repede pentru a face față unei astfel de creșteri.