- Statele Unite au impus sancțiuni împotriva editorului-șef al RT și a altor nouă persoane.
- Acuzațiile vizează eforturi de a influența alegerile prezidențiale din 2024.
- RT a recrutat influenceri pe rețelele sociale pentru a răspândi mesaje pro-Kremlin.
- Un parlamentar rus a respins acuzațiile ca fiind „prostii”.
- Evaluările de informații sugerează că Rusia îl preferă pe Trump în alegeri.
Statele Unite au impus miercuri sancțiuni împotriva redactorului-șef al rețelei de media de stat ruse RT, Margarita Simonyan, și a altor nouă persoane, acuzându-le de eforturi de a interveni în alegerile prezidențiale din 2024, scrie Reuters.
Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că Simonyan și colaboratorii săi au recrutat în secret influenceri de pe rețelele sociale pentru a influența opinia publică din SUA și pentru a răspândi mesaje pro-Kremlin.
FBI a solicitat, de asemenea, permisiunea instanței de a confisca 32 de domenii de internet, pe care guvernul american le consideră implicate în eforturi de „influență malignă străină”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutoarele americane destinate Ucrainei în războiul său cu Rusia.
Aceste informații au apărut cu puțin timp înainte ca procurorul general Merrick Garland să vorbească la o întâlnire a Task Force pentru Amenințări Electorale din cadrul Departamentului de Justiție.
Un parlamentar rus a numit acuzațiile raportate „niște prostii” și a spus că Moscova nu consideră că are vreo importanță cine câștigă alegerile din 5 noiembrie, fie că este vorba de republicanul Donald Trump sau de democrata Kamala Harris.
„Singurul câștigător al alegerilor din SUA este complexul militar privat american”, a declarat deputata Dumei de Stat Maria Butina pentru Reuters.
Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Moscova a repetat că nu a intervenit în alegerile din SUA. RT a răspuns cu batjocură, afirmând: „Trei lucruri sunt certe în viață: moartea, impozitele și interferența RT în alegerile din SUA”.
Departamentul de Justiție a avertizat anterior că Rusia rămâne o amenințare pentru alegerile prezidențiale. Funcționarii americani au declarat că Rusia nu și-a schimbat preferințele față de alegerile prezidențiale americane anterioare, indicând că Moscova îl preferă pe Trump.
Evaluările serviciilor de informații din SUA au constatat că Moscova a încercat să-l ajute pe Trump în 2016, când acesta a învins-o pe democrata Hillary Clinton, și în 2020, când a pierdut în fața democratului Joe Biden. Moscova a negat aceste acuzații.
Lisa Monaco, numărul doi din cadrul Departamentului de Justiție, a declarat luna trecută că președintele rus Vladimir Putin și proxy-urile sale au adoptat tehnici din ce în ce mai sofisticate, vizând grupuri specifice de alegători și cei din statele-cheie. Departamentul de Justiție a declarat în iulie că a întrerupt o campanie de social media rusească cu legături la RT, care răspândea în secret mesaje pro-Kremlin.
FBI a căutat luna trecută locuințele a două persoane americane care aveau legături cu media de stat rusă, inclusiv fostul inspector ONU Scott Ritter și Dimitri Simes, un consilier al campaniei lui Trump din 2016. Guvernul american a acuzat, de asemenea, Iranul de încercarea de a influența alegerile viitoare prin operațiuni cibernetice împotriva campaniilor lui Trump și Harris. Campania lui Trump a afirmat că Iranul s-ar afla în spatele scurgerii documentelor interne ale campaniei către mass-media din SUA.
Agențiile de informații din SUA au evaluat că China nu intenționează să intervină în cursa prezidențială pentru a favoriza un candidat. Cu toate acestea, Reuters a raportat marți că o operațiune de social media legată de Beijing se prezintă ca alegători americani, denigrând politicienii din SUA și promovând mesaje denigratoare înainte de alegeri.