Statele Unite sau Statele Dezbinate ale Americii? Cine a câștigat dezbaterea Harris – Trump

Statele Unite sau Statele Dezbinate ale Americii? Cum ar fi putut fi Statele Unite sau cum vor fi Statele Unite. Candidații la președinția SUA și-au prezentat, cu doar câteva ore în urmă, viziunea despre cum vor să conducă țara.

Cum a fost, cine a câștigat?

A fost dinamic, mult mai dinamic decât pe 27 iunie, când Donald Trump avea dezbaterea cu Joe Biden. Întâlnirea a început cu o strângere de mână, întinsă de Kamala Harris. Nu s-a sfârșit însă la fel. Cine a vorbit mai mult? Donald Trump, firește, e greu să-l bată cineva la asta: 43 de minute pentru fostul președinte, contra 37 pentru vicepreședintă.

Cine a câștigat? Ne vor spune probabil sondajele din ultimele zile. Analiștii spun însă că a câștigat Kamala Harris. S-a spus despre Donald Trump chiar că a fost la fel de slab ca Joe Biden în primăvară.

Sigur, Donald Trump spune că a fost mai bun, „a fost cea mai bună dezbatere a lui de până acum”. Și pentru că deja se vorbește despre o nouă dezbatere, Trump se mai gândește, poate, dacă o să fie pe un post de televiziune corect, dar asta o interesează pe Kamala Harris, nu îl interesează pe el.

Oricum, spune Trump, deși au avut microfoanele închise atunci când nu vorbeau, tot au mai vorbit unul peste celălalt – desigur, mai mult Trump, când s-a mai enervat, Harris a avut o atitudine mai mult ironică. Tot despre Harris, putem spune că la începutul dezbaterii i-a tremurat puțin vocea, chiar când vorbea despre economie și planul ei pentru clasa de mijloc, pe care nu este pentru prima oară când îl prezenta. Dar s-a relaxat, pe parcurs și a fost mult mai îndrăzneață și articulată, s-a văzut că avea lecțiile făcute.


Care au fost cele mai importante subiecte?


Sigur că discuția a plecat de la economie. Kamala Harris a fost cea care și-a prezentat prima planul pentru bunăstarea clasei de mijloc, l-a atacat pe „președintele bogaților”, Trump. Iar asta i-a ridicat mingea la fileu lui Trump, care nu a ezitat să o facă din nou pe Harris marxistă, școlită de tatăl ei, profesor de economie.

Sigur că au discutat despre bunăstarea americanilor, despre securitate, despre democrație și libertate și dreptul la avort, despre schimbările de poziție ale Kamalei Harris în politici importante sau procesele lui Donald Trump.

Dar, timp de aproape două ore, fostul președinte a adus și a readus în discuție imigrația: sursa tuturor relelelor din America. Nu merge economia? Este pentru că imigranții le fură joburile americanilor. Este infracționalitate? Normal. Toate statele își trimit infractorii în America. Venezuela e o țară mai sigură decât America. Este democrația în pericol? Normal. Democrații vor să le dea drept de vot chiar și imigranților care nu vorbesc engleză.

Într-un fel, Donald Trump a confirmat ceea ce a spus Kamala Harris: că a existat opțiunea de a crește securitatea frontierelor, dar Donald Trump și-a sunat prietenii din Congres să respingă suplimentarea membrilor Gărzii Naționale la frontieră, pentru că i-a convenit să țină pe tapet problema. Și sigur că procuroarea Harris a scos în evidență faptul că Donald Trump este un infractor condamnat, iar Trump acuză procese politice.

Moderatorii l-au întrebat însă de două ori pe Trump: Îi pare rău pentru ce s-a întâmplat la Capitoliu? Nu a răspuns la asta Trump, a dat vina pe Nancy Pelosi și primarul Washingtonului, ei nu au știut să gestioneze criza.

Ce le-au promis americanilor candidații?

Fiecare dintre cei 2 candidați a avut două minute la final, ca să își prezinte concluziile.

Kamala Harris a fost prima care a vorbit, a reamintit care e planul ei pentru economie și a spus că vrea să fie un președinte corect cu toți americanii, indiferent ce culoare politică ar avea. De altfel, de mai multe ori în cursul serii a spus „hai să întoarcem pagina și să privim spre viitor”.

Și, deși Trump a avut ocazia să aibă ultimul cuvânt, nu a promis nimic concret, doar le-a amintit americanilor cât de rău sunt pe toate planurile, le-a spus că au cel mai prost vicepreședinte și cel mai prost președinte din istorie și le-a reproșat că nu au făcut nimic timp de trei ani și jumătate.

Primele cifre după dezbatere? Un sondaj CNN arată că 45% din repondenți au o părere bună despre Kamala Harris, comparativ cu 39% înainte de dezbatere.

O părere bună despre Trump aveau 39% dintre repondenți. Cu un scor de 42% la 33%, respondenții au spus că Harris are un plan mai bun pentru a rezolva problemele americanilor. Dar la încredere a bătut tot Donald Trump, cu un scor de 36, la 32%. Dar sunt doar primele cifrele.

Ceea ce ar putea înclina mult balanța este mesajul explicit de susținerele al starului american al momentului: Taylor Swift spune că o susține pe Kamala Harris. Și endorsementul vedetelor contează în America. Are aproape 300 de milioane de urmăritori pe Instagram. La două ore de la dezbatere, avea 3 milioane și jumătate de likeuri. And counting….

Exit mobile version