- Negocierile SUA-Iran se desfășoară în Oman și reprezintă un prim pas important în rezolvarea tensiunilor nucleare dintre SUA și Iran.
- Formatul negocierilor este disputat, Trump dorind discuții directe, iar Iranul insistând pe negocieri indirecte.
- Iranul preferă un acord similar celui din 2015 (JCPOA), care limita strict îmbogățirea uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor.
- Donald Trump dorește ca Iranul să desființeze programul său de îmbogățire a uraniului, o cerință respinsă categoric de liderul suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei.
- Iranul acum îmbogățește uraniu până la 60% puritate, aproape de nivel militar, având capacitatea de a produce material pentru mai multe bombe în câteva săptămâni.
Steve Witkoff, trimisul lui Trump, va purta astăzi discuții cu principalul diplomat al Iranului – Abbas Araghchi – pe fondul presiunilor Administrației Trump asupra Iranului pentru a ajunge la un acord cu SUA, care să limiteze programul nuclear al Teheranului și să atenueze criza care riscă să declanșeze următorul război în Orientul Mijlociu, scrie Financial Times.
Advertisment
Negocierile dintre Witkoff și Abbas Araghchi, ministrul iranian de Externe, care vor avea loc în Oman, sunt considerate un prim pas important în încercarea de a rezolva conflictul îndelungat privind avansurile nucleare agresive ale Teheranului. Trump a amenințat „că se va dezlănțui iadul” în Iran dacă negocierile eșuează.
Cu toate acestea, negocierile se confruntă cu obstacole majore, deoarece cele două țări nutresc o neîncredere profundă una față de cealaltă și au așteptări foarte diferite cu privire la ceea ce ar putea fi acceptabil.
Recomandări
Chiar înainte ca negocierile să înceapă, Președintele american Donald Trump a avertizat miercuri că sentimentul său este că „nu merg bine”.
„Dacă este nevoie de forță militară, vom folosi forța militară”, a spus Trump. Imagini din satelit dezvăluie pregătiri intense ale SUA la baza Diego Garcia.
Trump vrea să obțină un acord care să determine Iranul să accepte desființarea programului său de îmbogățire a uraniului. Un oficial american a afirmat că „obiectivul SUA este oprirea și eliminarea îmbogățirii nucleare a Iranului”.
Asta ar fi o linie roșie pentru liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, care insistă că Teheranul – aflat într-un moment extrem de vulnerabil după atacurile israeliene asupra sa și a aliaților săi anul trecut și cu o economie sufocată de sancțiuni – nu va fi intimidat să accepte un astfel de acord.
În schimb, Teheranul vrea un acord similar cu cel semnat în 2015 cu Administrația Obama și alte puteri mondiale, prin care s-a angajat să limiteze strict îmbogățirea uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor.
Dan Shapiro, fost diplomat senior american și oficial în domeniul Apărării, a declarat că ar fi „extraordinar de dificil să se ajungă la un acord care să respecte criteriile tradiționale ale SUA, pentru a se asigura că Iranul nu va putea obține o armă nucleară în viitor”.
„Acest lucru ar necesita desființarea tuturor capacităților de îmbogățire ale Iranului, exportarea stocurilor sale de uraniu îmbogățit și inspecții extrem de intruzive fără limite temporale” a spus el. „Nu există niciun semn că Khamenei ar fi dispus să accepte aceste condiții”.
Deoarece Trump nu și-a numit încă echipa pentru Iran, Witkoff – care este deja implicat în eforturile de mediere pentru un armistițiu între Rusia și Ucraina și în încercările Washingtonului de a asigura eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza – va reprezenta SUA.
Steve Witkoff este un investitor imobiliar devenit diplomat, care a acționat în mare parte singur în timpul eforturilor sale de mediere privind războiul din Gaza, călătorind fără o suită și participând la întâlniri singur, potrivit unei surse familiare cu rolul său.
Omologul său, Araghchi, este un veteran al negocierilor nucleare care au dus la acordul din 2015, cunoscut sub numele de JCPOA. Conform acelui acord, Iranului i s-a permis să îmbogățească uraniu la niveluri scăzute – nu mai mari de 3,67% puritate – iar stocurile sale erau limitate la 300 kg.
JCPOA s-a prăbușit după ce Trump, profund critic față de acord, a retras SUA în primul său mandat și a impus sute de sancțiuni asupra Iranului ca parte a unei campanii de „presiune maximă”.
Teheranul a răspuns prin intensificarea activităților nucleare, având acum un stoc mai mare de 8.200 kg de uraniu îmbogățit. A îmbogățit uraniu până la 60%, aproape de nivel militar, având capacitatea de a produce suficient material fisionabil pentru mai multe bombe în câteva săptămâni.
Progresul Iranului a accentuat urgența de a ajunge la un acord – totodată, negocierile vor fi mult mai complexe decât atunci când JCPOA a fost semnat.
Hamid-Reza Taraghi, un politician iranian radical, a declarat că Teheranul va folosi discuțiile pentru a reitera în fața Statelor Unite că „Iranul nu intenționează să dobândească arme nucleare”.
Cu toate acestea, Taraghi a adăugat că „împiedicarea Iranului să îmbogățească uraniu în scopuri civile nu poate fi negociată”.
Citește și
- Te-ai sacrifica pentru România? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC – Aleph News – Ziarul Financiar
- The Times: Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, sugerează că Ucraina ar putea fi împărțită în zone de control, precum Berlinul după al Doilea Război Mondial. Kellogg: The Times a denaturat ce am spus
- Doi oficiali ai SUA rup tăcerea despre chinezii care luptă în Ucraina: „Sunt mercenari”