• Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să-i împiedice pe moldoveni să-și exercite dreptul suveran de a-și alege proprii conducători.
  • Washingtonul a avertizat în repetate rânduri că Rusia încearcă să intervină în Moldova și să împiedice integrarea sa europeană.
  • Sandu, care a învins în 2020 un candidat susținut de Moscova, a solicitat aderarea Moldovei la Uniunea Europeană după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la interferența Rusiei în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, care se anunță a fi strâns, anunță Barrons.

În perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin din 3 noiembrie, „Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să-i împiedice pe moldoveni să-și exercite dreptul suveran de a-și alege proprii conducători”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-o declarație.

„Rusia a făcut tot ce i-a stat în putință să perturbe alegerile și referendumul pentru a submina democrația din Moldova, inclusiv prin finanțare ilicită și cumpărarea de voturi, dezinformare și activități cibernetice răuvoitoare”, se arată în declarație.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Washingtonul a avertizat în repetate rânduri că Rusia încearcă să intervină în Moldova și să împiedice integrarea sa europeană.

În cadrul unui referendum desfășurat la 20 octombrie, moldovenii au votat la limită „da” pentru a accepta aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce președintele pro-Bruxelles Maia Sandu se așteaptă să se confrunte cu un al doilea tur de scrutin dificil în cadrul votului din 3 noiembrie împotriva lui Alexandr Stoianoglo, un fost procuror susținut de socialiștii pro-ruși.

Sandu, care a învins în 2020 un candidat susținut de Moscova, a solicitat aderarea Moldovei la Uniunea Europeană după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, iar negocierile de aderare au început în iunie anul acesta.

Ea a convocat referendumul pentru a da un mandat strategiei sale. Cu toate voturile numărate, „da” a câștigat cu 50,46%.

Statele Unite acuză Rusia că a injectat milioane de dolari în încercarea de a influența rezultatele alegerilor din fosta republică sovietică.

Citește și