Administraţia Joseph Biden este preocupată de cooperarea strânsă dintre Israel şi China şi va semnala acest lucru în cursul întrevederii secretarului de Stat Antony Blinken cu ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, afirmă un oficial de la Washington.

„Secretarul de Stat va fi direct cu prietenii noştri israelieni în legătură cu preocupările privind riscurile în materie de securitate naţională generate de cooperarea strânsă cu statul chinez”, a declarat miercuri un oficial din cadrul Departamentului de Stat de la Washington, citat de publicaţiile The Jerusalem Post şi The Times of Israel.

„Statele Unite consideră China un competitor care contestă actuala ordine internaţională bazată pe reguli. Aşa cum am spus anterior, relaţia noastră cu China va fi competitivă, va fi şi de colaborare, dar şi adversă, dacă va fi necesar”, a subliniat oficialul citat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În ultimele luni, Administraţia Joseph Biden a atras atenţia Israelului asupra nivelului ridicat al investiţiilor chineze.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va întâlni joi cu ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.

Blinken va cere Israelului să evalueze riscurile în materie de securitate cibernetică ale cooperării cu naţiunea chineză.

În cursul vizitei la Washington, Yair Lapid va participa şi la o reuniune în format trilateral cu Antony Blinken şi cu ministrul de Externe din Emiratele Arabe Unite, Abdullah bin Zayed.

Yair Lapid s-a întâlnit şi cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, şi cu Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden.