• SUA vrea ca producătorii de vaccin să renunțe la drepturile intelectuale
  • Rafila spune că țările în curs de dezvoltare pot susține producția de vaccin
  • Renunțarea temporară la drepturile intelectuale reduce profitul marilor companii
  • Noile firme producătoare ar putea să facă profit consistent fără investiții mari

Rețeta vaccinurilor anti-COVID ar putea să fie la liber. Statele Unite susțin ideea că firmele producătoare ar trebui să renunțe la drepturile intelectuale asupra serurilor. Organizația Mondială a Comerțului a cerut soluții care să ajute și locuitorii din statele sărace.

Chiar dacă nu au resurse pentru a dezvolta un vaccin nou, Alexandru Rafila spune că statele în curs de dezvoltare pot susține producția.

„Țări cum sunt India și Africa de Sud, care chiar dacă în accepțiunea unora sunt țări mai puțin dezvoltate, au o industrie farmaceutică foarte puternică. India în mod special este unul din cei mai mari producători la nivel mondial de vaccinuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

O astfel de politică nu va aduce doar beneficii, dar și riscuri. Economistul Radu Mușetescu spune că noii producători ar putea să nu respecte rețeta vaccinului și astfel să scadă calitatea și eficiența serului.

„Eu, din câte estimez, dacă asemenea patente vor fi accesibile producătorilor chinezi, ei le vor folosi în alte direcţii, în dezvoltarea de alte soluţii medicale sau tehnologii medicale, biomedicale, în măsura în care vor ţine foarte probabil să îşi dezvolte şi să alimenteze piaţa mondială cu propriile vaccinuri anti-Covid”, a spus economistul.

Ce se întâmplă dacă producătorii de vaccin anti-Covid renunţă la brevete

Renunțarea la brevete, chiar și temporar, înseamnă o ofertă mai mare, implicit prețuri mici și profit redus pentru companiile care au dezvoltat vaccinurile.

În acest timp, ţări precum China, Rusia, Brazilia, Africa de Sud sau India ar obţine cu titlu gratuit acces la tehnologii medicale foarte valoroase.

„Dacă nu intri în logica afacerilor, dacă nu respecţi această logică a afacerilor, pe care au avut-o în vedere producătorii actuali de vaccinuri, stimulentele pe viitor ca asemenea companii, în condiţii de criză, să aloce reusurse masive pentru dezvoltarea rapidă de soluţii medicale ar fi scăzută”, a mai spus Radu Muşetescu.

Americanii spun că ar fi bine ca brevetul vaccinului să fie cedat pe perioada pandemiei. După care, va reveni la compania mamă.

„Tehnologia nu se cedează, brevetul nu se cedează, e această licență care înseamnă doar folosire, nu vâzare, nu cedare. Titularul rămâne cu drepturile, dar folosința tehnologiei metodelor, procedurilor pe această perioadă temporară este permisă unei alte societăți să producă fără să fie considerat că încalcă niște drepturi, fără să fie răspunzătoare pentru că produce respectivul produs. Tehnologia este pusă la dispoziția celei de-a doua companii, care va produce respectivul produs”, a declarat Gabriela Milcev.

Ce am face noi cu un brevet pentru vaccin? Îți amintesc, încă de la începutul anului premierul Cîțu îți promitea că vom fabrica și noi vaccin. Au patru luni și, pe măsură ce trece timpul, vedem că ideea lui Cîțu este departe de a fi realizată.

„Oricum România are vaccin suficient, dar dacă România ar vrea să-l fabrice și să-l exporte, nu am avea capacitățile de producție necesare în acest moment. Dacă ne apucăm de o construcție în Greenfiled cum se spune, probabil că în doi ani de zile am putea să avem o fabrică de vaccinuri în România din care să și exportăm”, a spus Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.