• Florida se confruntă cu o invazie a unor melci uriași de uscat africani, purtători ai unui parazit numit viermele pulmonar al șobolanului, care poate provoca meningită.
  • Potrivit FDACS, populația de melci provine probabil din comerțul ilegal cu animale de companie.
  • Melcii pot produce până la 2.500 de ouă pe an, astfel că populația este dificil de controlat.

Melcul gigant african invadeaza o parte din Florida pentru a doua oara în ultimii 50 de ani, având o dimensiune care poate ajunge cât a unei mingi de baschet, devorând sute de tipuri de plante și fiind periculos pentru consumul uman, relateaza Departamentul pentru Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Florida, potrivit CNN.

Melcii reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, deoarece sunt purtători ai unui parazit numit viermele pulmonar al șobolanului, care poate provoca meningită, scrie CNN, conform unor informații publicate de FDACS.

Melcii pot produce până la 2.500 de ouă pe an, astfel că populația este dificil de controlat. O specie invazivă de melci a fost descoperită în bagajele de pe aeroportul din Atlanta.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

FDACS investighează în prezent invazia

Potrivit FDACS, populația de melci provine probabil din comerțul ilegal cu animale de companie. Melcii din această specie sunt ilegali pentru a fi deținute ca animale de companie în Statele Unite. Dar unii proprietari de animale exotice continuă să păstreze acești dăunători invazivi. Dacă proprietarii îi aruncă în sălbăticie sau îi pierd din greșeală, aceștia se pot stabili rapid, hrănindu-se cu peste 500 de specii de plante diferite și chiar consumând vopseaua și stucurile de pe case ca sursă de calciu.

Melcii sunt originari din estul Africii și pot crește până la 20 de centimetri lungime.

FDACS investighează acest caz și a instaurant carantina. Rezidenții sunt sfătuiți să nu atingă melcii sau plantele și pământul fără mănuși. Locuitorii care cred că au observat un melc uriaș african de uscat sunt sfătuiți să sune direct la FDACS din cauza riscului de meningită.

Nu este prima dată când Florida se confruntă cu o invazie de melci uriași. În 2011, o populație de dăunători a fost descoperită în comitatul Miami-Dade. Abia în 2021 populația a fost complet eradicată.