• Mediul de business nu e atractiv pentru inițiative legislative în parlament
  • Parlamentarii consideră că e mai facilă reglementarea din partea Executivului
  • G.Simion, AUR: Statul român să nu se mai bage pe atreprenori!
  • S. Burduja, PNL: Am reușit să extindem schema de sprijin pentru HORECA
  • Moșteanu, USR-PLUS: Statul să nu-I mai încurce pe antreprenori”

Antreprenorii au nevoie de politici clare și coerență pe termen lung. Asta e retorica parlamentară, când vine vorba de mediul de business. La soluții, mai lucrează. Pentru că treburile se mișcă greoi în Parlament.

Multe hârtii, termene și proceduri. Aceeași bătaie de cap pe care o are și un antreprenor în relația cu Statul. Parlamentarii Coaliției îi asigură că au în plan protejarea și susținerea mediului de afaceri. Acest lucru este prevăzut și în programul de guvernare.

Sebastian Burduja, deputat PNL: „În Comisia de buget-finanțe am reușit să extindem schema de sprijin pentru HORECA, pentru compensarea pierderilor suferite în pandemie, cu includerea organizatorilor de evenimente. A fost o mică victorie. În general, lucrurile se mișcă mai greu decât în zona executivă.”

Ionuț Moșteanu, deputat USR-PLUS: „Lucrăm la simplificare și debirocratizare. Ideal ar fi, primul pas, Statul să nu-i mai încurce. Și pe investitori să nu-I mai pună inutil pe drumuri. Cea mai simplă idee la care țin: CUT 8.23 ca statul român să nu mai ceară o informație pe care deja o are.”

Și opoziția ar avea initiative, doar că nu e la Putere. Dacă ar fi la guvernare, PSD ar relansa programul Start-up Nation și ar suprima birocrația. Deputatul George Simion de la AUR e tranșant: Statul să nu se mai bage pe antreprenori!

George Simion, deputat AUR: „Cea mai bună protecție pe care o poate oferi statul român (n.r. pentru mediul de afaceri) este să nu se mai bage. Să nu mai reglementeze, să nu mai suprareglementeze, să nu mai interzică. Să lase libertatea economică.”


Bogdan Gruia, deputat PSD: „Actualul guvern a alocat doar 1% din PIB pentru reconstrucția economică.”

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?


Control. Exact acesta este cuvântul pe care îl aud des antreprenorii. Nu îi deranjează verificările, ci doar atunci când sunt excesive, nejustificate și nu sunt dublate de măsuri de sprijin.

Mihail Spantoveanu, proprietar Baraka: „Înainte de control te duci și stai 5 minute pe acolo, uite așa, și-ți dai seama dacă ăla este ok sau nu. E foarte simplu. Atât de simplu. La noi, Anul trecut au venit vreo 12 sau 14 inși în control, sâmbătă seara, care au deranjat extrem de mult exact momentul în care oamenii veniseră și ieșiseră afară la relaxare și au stat vreo 2 ore pe acolo, fiecare cerându-mi aceleași chestii”