• Peste două milioane de persoane s-au înscris pentru pașaportul digital de vaccinare în New York
  • Florida și Texas iau poziție împotriva pașaportului de vaccinare
  • Unii avocați privesc, de asemenea, pașaportul de vaccinare, cu scepticism

Statul New York anunță că peste două milioane de persoane s-au înscris pentru pașaportul său digital de vaccinare, numit Excelsior Pass. Masca nu mai este necesară pentru locuitorii vaccinați, în majoritatea cazurilor.

Deși multe companii operează pe sistemul de onoare, locațiile mari sunt încă obligate să ceară dovada vaccinării.

„Toate locurile au opțiunea de a ajunge la o capacitate de 100% pentru persoanele complet vaccinate“, spune Andrew Cuomo, guvernatorul New York-ului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

New York’s City Winery, un restaurant și un loc unde se susțin concerte, solicită dovada vaccinării sau test negativ PCR pentru toți oaspeții care îi trec pragul.

Îmi place, mă face să mă simt în siguranță pentru că verifică dacă toată lumea este vaccinată. Da, îmi oferă un sentiment de confort suplimentar, așa că atunci când intri într-un restaurant, poate să iei mâncare, un pahar de vin, știi, toți ceilalți din jurul tău sunt și ei vaccinați“, spun Abby Shechtman și Phil Dawkins, oaspeți.

Pașaportul de vaccinare nu este, însă, văzut cu ochi buni în toate statele. Florida și Texas iau poziție împotriva lui. Guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a semnat recent un proiect de lege în care se menționează că afacerile care necesită pașapoarte de vaccinare nu pot obține contracte de stat.

Unii avocați privesc, de asemenea, pașaportul de vaccinare, cu scepticism. Ei pun la îndoială securitatea și necesitatea acestuia.

Lucrul care este cu adevărat util în legătură cu acele cărți albe subțiri este că știm că nu sunt sigure, nu promit siguranță. Sunt sinceri cu privire la ceea ce oferă. Dar cu parola Excelsior, primim promisiunea, dar nu mai primim nimic“, spune Albert Fox Cahn, director al Surveillance Technology Oversight Project.

În prezent, pașaportul este utilizat doar în New York. Însă, IBM, care a dezvoltat tehnologia Pass, speră că orașul va demonstra utilitatea pașaportului și acesta va fi folosit și de alte entități.