• „Oamenii care au facut credit după promulgarea legii nu au greşit”
  • „Statul pierde încasările din impozite prin această amânare”
  • Guvernul amână reducerea TVA-ului la 5% pentru locuințele cumpărate cu credit

Te-ai gândit să îți cumperi un apartament? Statul s-ar putea să îți strice planurile. Asta pentru că la finalul anului trecut statul anunța scăderea TVA-ului de la 19 la 5% pentru locuințele cumpărate prin credit. Acest lucru trebuia să se întâmple de la 1 ianunarie, numai că s-a amânat cu un an.

Alex Rădulescu este managerul unei companii de consultanță și spune că oamenii care au luat credit pentru o locuinţă, după promulgarea legii, nu au greşit cu absolut nimic.

„Decizia e în mâna lor: fie o amână cu un an în speranţa că va intra în vigoare această scădere a TVA-ului, fie plătesc mai mult pe imobilul respectiv, fie fac un compromis de spaţiu locativ. Dacă ar achiziţiona un apartament de 120.000 de euro cu o cotă de TVA de 5%, preţul acestuia ar fi de 126.000 de euro, în schimb dacă s-ar aplica o cotă de TVA de 19%, preţul ar creşte semnificativ la 142.000 de euro”, spune Alex Rădulescu.

Recomandări

A MURIT BELA KAROLYI
ACUZAȚII PESTE ACUZAȚII
CÂND E GATA RĂZBOIUL?
CUM RĂMÂNE CU MIGRANȚII
LIBANUL E ATACAT
ATAC LA CASA LUI BIBI

Iar directorului unei companii imobiliare este de părere că Guvernul pierde printr-o asemenea măsură nişte impozite pe care altfel le-ar fi putut încasa: „Îmi pare rău că Guvernul nu a înţeles că de fapt prin acest lucru nu face decât să amâne, spre exemplu, nişte impozite pe care le-ar fi plătit dezvoltatorul. Până la momentul în care semnezi contractul de vânzare-cumpărare nu voi avea profit, ceea ce înseamnă că nu voi plăti un impozit pe profit ca şi dezvoltator. De asemenea, TVA-ul afaerent mobilării şi utilării unui apartament”, a spus Antoanela Comşa, director Gran Via România.

Simona Stoicuţ tocmai și-a cumpărat un apartament. Spune că dacă ai semnat un antecontract, acum te poți trezi că trebuie să plătești mai mult și asta din cauza TVA-ului: „Trebuie să ştim la ce riscuri ne expunem, mai ales atunci când semnăm antecontracte, când nu ni se predau imediat locuinţele, când trebuie să aşteptăm o perioadă de timp până la livrarea acestora. Trebuie să ştim că apar şi fluctuaţii ale cursului valutar, apar şi modificări legislative. Din păcate s-a întâmplat să apară şi chestiunea aceasta legată de TVA.

Persoane care credeau că achiziţionează apartamente sub valoarea de 450.000 lei, acum din păcate se vor trezi că achiziţionează apartamente care valorează mai mult”.