• Ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost invitatul lui Marius Tucă, la Aleph News, miercuri seara
  • Stelian Ion: Scopul desființării SIIJ nu este de a pune magistrații la adăpost
  • Ministrul Justiției: Nu e ok ca începerea urmăririi penale a unui magistrat să stea în pixul procurorului general

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat, miercuri, la „Marius Tucă Show, deciziile luate în ceea ce privește modificarea Legilor Justiției, dar și a Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României.

La Ministerul Jutiției sunt oameni foarte competenți. Nu a fost un scop pentru mine să ajung ministrul Justiției, dar așa a fost parcursul politic, dar înțeleg cât de mare o să fie așteptarea”, a spus Stelian Ion, la Aleph News.

Ministrul Justiției a explicat și motivele pentru care a cerut desființarea Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Am discutat despre desființarea SIIJ, de trei ani de zile, chiar de dinainte să se înființeze. Această secție avea posibilitatea de a ne demonstra celor care am contestat înființarea ei că am greșit. Acest lucru nu s-a întâmplat. Sunt multe părți negative: au fost presiuni foarte mari pe blocarea numirii doamnei Codruța Kovesi la Parchetul European, ceea ce s-a dovedit în instanță că a fost un abuz.

În plus, la SIIJ erau șapte procurori care aveau super-imunitate. Mai mult, nimeni altcineva nu ar putea să îi ancheteze pe procurorii SIIJ pentru presupuse abuzuri pe care le-ar putea face împotriva unor magistrați.

Ministrul Justiției a subliniat, la Marius Tucă Show, „scopul desființării acestei secții nu este de a pune magistrații la adăpost”.

Nu toate prevederile Consituției sunt bune. Legea ar trebui actualizată. (…). Eu când mă gândesc la o o procedură, nu mă gândesc la o persoană anume. Trebuie să avem un sistem care să nu permită derapajele”, a mai spus ministrul Justiției.

Despre cazul avocatului Roșu, condamnat în dosarul „Ferma Băneasa”: „Dacă avem de-a face cu un fenomen, e foarte grav”

Ca să vorbești despre un caz, trebuie să știi probele din dosar. Nu îmi permit, ca ministru al Justiției, să vorbesc doar din ce am citit în presa sau pe Facebook. Este o presiune latentă mai veche ce există între magistrați și avocați. Eu îmi doresc să deschid niște linii de comunicare între cei doi”, a spus Stelian Ion.

Ministrul Justiției a punctat că dacă situația este un fenomen, „e ceva foarte grav”.

Ministrul Justiției, despre colegii din USR care au colaborat cu Securitate

Întrebat despre faptul că Vlad Voiculescu a admis, după mai multe discuții publice, că tatăl său a colaborat cu Securitate, ministrul Justiției a spus că actualul ministru al Sănătății „a dat toate explicațiile”.

„Ceea ce a făcut Securitatea înainte de 89 pe partea de poliție politică și oameni trimiși la canal este abominabil. (…) Nu comentez în niciun fel (cazul lui Voiculescu – n.red.), cred că a dat deja toate explicațiile. Să scotocesc în trecutul fiecarui coleg? Nu știu amănunte legate de parinții colegilor mei și ii apreciez pe fiecare în parte pentru faptele lor. Daca suntem echilibrati si corecți ar trebui sa judecam oamenii dupa faptele lor sau ale parintilor lor, care uneori sunt reale sau nu”, , a spus ministrul Justiției, la „Marius Tucă Show”.