• Moment exclusiv și inedit în cadrul emisiunii ,,InSecuritate”, de la Aleph News. Stelian Nistor rostește Jurământul Ritului Scoțian din România.
• Stelian Nistor: ,,Caritatea este principala activitate a noastră, în afara organizației. Sprijinim preponderent excelența!”
• Stelian Nistor: ,,Țara noastră a găzduit în anul 2016, Conferința Suveranilor Mari Comandori din Europa și Țările Asociate, un eveniment care la noi probabil va mai fi peste 180 de ani”.
• Stelian Nistor: ,,Pregătim în fiecare zi momentul în care vom deveni înaintașii celor care vor veni”.

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România a oferit un moment inedit și a rostit jurământul depus de membrii Ritului la orice activitate comună.

Stelian Nistor: Domnule Nicolae, nu pot să vă răspund altfel decât să vă spun care este jurământul pe care noi îl depunem, membrii Ritului Scoțian din România, la orice activitate comună, ritualistică, în deschidere se reiterează acest jurământ. Pentru că am auzit în spațiul deschis românesc că nu e bine, că ai jurat la două instituții, la trei, cum să juri și la Masonerie, am să vă spun Jurământul, pentru că eu am dreptul să fac asta.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Jur credință țării mele, România! / Jur să-i apăr, chiar cu prețul vieții mele, Numele, Poporul și Drapelul Tricolor / Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Considerați că este un jurământ mai mic decât altele care se depun în țara asta?

Bogdan N: Este ceva ce vă onorează și ar trebui să-i onoreze pe toți cei care vă calcă pragul. Și cred eu că, în seara asta, ați eliminat o bună parte, dacă nu cea mai mare parte, din neștiința care a înconjurat criticile, nemulțumirile sau privirile piezișe în legătură cu apartenența la Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România. Vă mulțumesc pentru acest moment inedit!”

Stelian Nistor: ,,Poate cineva peste 50 de ani va întreba, măi, cine era mason în 2021?”

O să încep cu ceea ce nu se vede. Și ce nu se vede, cu certitudine este starea de mai bine pentru că ceea ce le spun membrilor noștri este că noi pregătim în fiecare zi momentul în care vom deveni înaintașii celor care vor veni. Și poate cineva peste 50 de ani va întreba, măi, cine era mason în 2021?

Caritatea este principala activitate a noastră, în afara organizației. Dar suntem foarte discreți și aici. În spatele acestei formulări se poate ascunde ipocrizie. Nu, nu este cazul! Sprijinim preponderent excelența. Sprijinim copii foarte talentați și cazuri de excepție pentru că restul cazurilor sociale sunt în atribuția Statului. Sunt oameni salarizați pentru asta.”

Stelian Nistor: ,,Ce am încercat eu să fac și 99% am reușit, ca în 2025, Conferința Mondială a Ritului Scoțian Antic și Acceptat să se țină la București”

Există o diplomație masonică paralelă sau este doar o teorie a conspirației? Care sunt obiectivele României în plan masonic internațional?

,,De atunci (n.r. din 2016), România a exercitat funcția de președinte al acestei conferințe doi ani de zile, iar la alegerile de la Berlin, pentru conferința următoare, Germania a câștigat poziția de președinte, Elveția, pe cea de vicepreședinte și la propunerea Germaniei s-a mai dat un termen de doi ani României ca vicepreședinte. Datorită sau din cauza pandemiei, dar este fără precedent!

Tot România va ocupa poziția de președinte al Conferinței Mondiale a Ritului Scoțian Antic și Acceptat. Trebuia să se întâmple asta în 2020, în Paraguay, la Asuncion, datorită sau din cauza pandemiei s-a mutat până în 2022. Deocamdată, am fost anunțați că în 2022 se va întâmpla lucrul ăsta. Ce am încercat eu să fac și 99% am reușit, ca în 2025 această conferință să se țină la București și voi încerca să mut un pic alegerile pentru 2025 pentru că practic ne-au mai rămas trei ani din mandatul de 5 ani și de ce să fi irosit doi ani.”

Stelian Nistor: ,,Fiecare dintre noi își reprezintă țara și interesul țării sale”

Invitatul lui Bogdan Nicolae dezvăluie și cum se desfășoară dialogul României cu două super-puteri – China, Rusia, aflate și ele în această organizație mondială – care generează știri zilnic în planul securității naționale?  Mai rămân valabile, în această conjunctură, principiile ,,frățietate, egalitate, libertate” după care se ghidează masoneria?

,,Altfel. Acesta este imensul avantaj al acestei organizații, faptul că dialogul este altfel și nu ține cont de asta. Asta este partea frumoasă. Ce nu vede este că fiecare țară, din punct de vedere masonic, la acest tip de reuniuni și la acest tip de organizări, își apără interesele propriei țări. La fel face și România. (…) Din păcate, Masoneriile mari au în spate țări mici și țări mari care au masonerii mici. Masoneria Rusă are aproximativ 400 de membri.

Pentru că, la momentul la care va fi nevoie ca Masoneria să le rezolve problemele, mai mult decât o face, sunt sigur că Putin e capabil să mobilizeze 200.000 de masoni în 48 de ore foarte politicoși, tăcuți, cu uniforme neinscripționate. Nu e chiar glumă. Dar, fiecare dintre noi își reprezintă țara și interesul țării sale. Mai rău cu țările care nu prea au interese!”, mărturisește Stelian Nistor. 

Stelian Nistor: ,,În timpul adunării rituale, nu se discută nici politică, nici afaceri. Este interzis!”

Stelian Nistor susține că unul dintre cele mai importante scopuri pe care masoneria le are este să existe pe harta lumii. Dincolo de asta, dezvăluie faptul că, în ciuda speculațiilor făcute, masonii sunt oameni plătitori de cotizație.

,,Masoneria se exprimă pe trei module: ritualul, agapa – adică continuarea la o gustare unde se descătușează energiile informale – și exprimarea noastră în societatea unde trăim restul timpului din viață. În timpul adunării rituale, nu se discută nici politică, nici afaceri. Este interzis și asumat interzis!”  

Stelian Nistor: ,,Noi suntem plătitori de cotizație, ca în orice organizație”

,,Eu însumi îmi plătesc cotizația. La prima Sesiune Națională dintr-un an care se întâmplă toamna – în 21 septembrie se deschide Anul Masonic – primul lucru sau între primele pe care îl fac într-o adunare cu 1.000-1.200 de oameni este să proiectez chitanța care certifică faptul că fratele Stelian Nistor a plătit cotizația pe anul respectiv. Din această cotizație, dacă nu furi, se pot face toate lucrurile bune!”, conchide Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News.