• Jens Stoltenberg, secretarul general NATO care își încheie mandatul, îndeamnă liderii europeni să colaboreze cu Donald Trump pentru a menține sprijinul SUA pentru Ucraina
  • Sub conducerea lui Stoltenberg, numărul țărilor NATO care îndeplinesc obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare a crescut de la 3 la 23, dar acesta consideră că este nevoie de o creștere semnificativă peste acest prag.
  • După 10 ani la conducerea NATO, Stoltenberg își exprimă încrederea în succesorul său, Mark Rutte.

Pentru liderii europeni care se tem să lucreze cu Donald Trump, șeful NATO care pleacă din funcție, Jens Stoltenberg, are un simplu mesaj: „Just do it”, scrie POLITICO.

Cu o zi înainte de a părăsi funcția de secretar general al Alianței, Stoltenberg a îndemnat luni guvernele europene sceptice să „facă tot ce pot” pentru a convinge Administrația Trump să mențină sprijinul SUA pentru Ucraina, în cazul în care acesta câștigă alegerile din noiembrie.

„Indiferent de cine va fi ales președinte al Statelor Unite în noiembrie, cred că este important ca aliații europeni să se implice în relația cu Statele Unite pentru a se asigura că acestea continuă să sprijine Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru POLITICO în ultimul său interviu individual acordat presei în calitate de șef al NATO.

Recomandări

ALTĂ GRANIȚĂ
TRUMP E FAN HORROR
RAIDURI ÎN LIBAN
LE PEN URMĂRITĂ PENAL
VORBE GRELE
REVIN INUNDAȚIILE

El va fi înlocuit de fostul prim-ministru olandez Mark Rutte marți, marcând sfârșitul celor 10 ani ai norvegianului la conducerea Alianței, ceea ce îl face al doilea cel mai longeviv șef din istoria NATO.

Deși Stoltenberg a ghidat NATO prin tumultuoasa Administrație Trump din 2017-2021, a refuzat să spună de ce candidatul republican l-a ironizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-l „cel mai mare vânzător din istorie” săptămâna trecută, înaintea de a se întâlni în SUA.

Cu toate acestea, Stoltenberg și-a amintit de eforturile lui Trump ca președinte de a furniza Ucrainei sisteme Javelin, o armă antitanc cu care trupele ucrainene au rezistat invaziei rusești.

„Este important ca aliații europeni să nu creeze profeții auto-împlinite, ci de fapt… să facă tot ce pot pentru a se asigura că SUA continuă să sprijine Ucraina”, a declarat șeful NATO.

Toți aliații europeni, a adăugat el, ar trebui „să transmită foarte clar Statelor Unite”„pacea nu va veni” în Ucraina, dacă Ucraina nu poate continua ca națiune suverană și independentă.

Trump a cheltuit multă energie criticând Europa – în special Germania – pentru că nu a îndeplinit obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Sub conducerea lui Stoltenberg, alianța formată din 32 de membri a văzut numărul țărilor care îndeplinesc acest obiectiv crescând de la 3 la 23.

„Vestea proastă este că 2% nu este suficient”, a declarat Stoltenberg în interviu. „Nu sunt dispus să pun un număr specific pe asta, pentru că depinde foarte mult de modul în care țările membre își organizează propria apărare… Este evident că trebuie să fie semnificativ mai mult de 2%”.

De asemenea, Stoltenberg a respins sugestiile țărilor baltice și ale Germaniei conform cărora regiunea baltică ar putea fi atacată de Rusia în doar cinci ani.

„Nu ar trebui să vorbim ca și cum ar fi inevitabil ca Rusia să atace. Ideea este că NATO este acolo pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple”, a spus el, subliniind descurajarea credibilă a NATO.

„Mă tem de o parte din retorica care indică într-un fel că în câțiva ani Rusia va ataca. Nu, nu vor ataca atâta timp cât suntem puternici și uniți. Și acesta este scopul NATO”. Însă acest lucru nu va mai fi problema lui Stoltenberg când va părăsi NATO, marți.

În acest sens, Stoltenberg a avut cuvinte de laudă pentru succesorul său: „Sunt absolut sigur că Mark Rutte are toate calificările pentru a fi un secretar general perfect și excelent. Cred că este o forță a națiunilor democratice și a instituțiilor democratice că schimbăm conducerea. Este parte din ceea ce face NATO puternic”, a spus el.

Stoltenberg a spus că este un sentiment „ciudat” să plece după 10 ani.

„Este timpul să plec… Dar în același timp, îmi va fi dor de NATO. Am prieteni, am oameni aici de care îmi va fi dor, dar asta face parte din viață. Și, ca să fiu sincer, am mai demisionat înainte din funcția de ministru de finanțe al Norvegiei în 1997 și am avut întotdeauna același sentiment de a păși în gol… De fiecare dată, se va întâmpla ceva nou și interesant”, a adăugat el.

Citește și