Stoltenberg: Dacă Rusia va folosi arme chimice în Ucraina, ţările din jur ar putea fi afectate

foto: hepta
  • Avertisment fără precedent de la NATO: Rusia ar putea detona arme chimice în Ucraina, dar şi România ar putea fi lovită.
  • NATO a declarat că nu va interveni în conflict, dar va răspunde la orice invadare a teritoriului aliat.
  • „Orice utilizare a armelor chimice ar schimba fundamental natura conflictului”, a adăugat el. „Va avea consecinţe extinse şi grave”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că un potenţial atac cu arme chimice în Ucraina ar putea avea un impact asupra ţărilor aliate ale NATO, înaintea unui summit al liderilor alianţei care va avea loc joi, scrie FT. 

Liderii NATO sunt aşteptaţi la summit să convină să furnizeze Ucrainei echipamente pentru a ajuta ţara să se apere împotriva armelor chimice, biologice şi nucleare, pe fondul temerilor tot mai mari că Rusia ar putea folosi arme de distrugere în masă în invazia sa în această ţară.

„Există întotdeauna un risc de contaminare… ca agenţii chimici să fie răspândiţi pe o suprafaţă mai mare”, a declarat Stoltenberg reporterilor. „Am putea asista la răspândirea de agenţi chimici pe teritoriul NATO”.

NATO a declarat că nu va interveni în conflict, dar va răspunde la orice invadare a teritoriului aliat.

„Orice utilizare a armelor chimice ar schimba fundamental natura conflictului”, a adăugat el. „Va avea consecinţe extinse şi grave”.