• Inițiator: Interzicem prin lege fondul școlii și fondul clasei și introducem sancțiuni
  • Inițiator: Părinții sau cei care susțin financiar educația unor elevi vor putea resimți o așa-numită relaxare fiscală, deoarece nu va mai exista grija unor astfel de propuneri
  • Iulian Cristache, reprezentantul părinților, se declară revoltat de inițativă, mai ales că strângerea fondului clasei este deja interzisă prin lege

Strângerea fondului clasei ar putea fi pedepsită cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, conform unei inițiative a parlamentarilor USR-PLUS.

Interzicem prin lege fondul școlii și fondul clasei și introducem sancțiuni!Am depus astăzi în Parlament o nouă inițiativă legislativă în care solicit ferm ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită”, a scris, pe Facebook, inițiatorul legii, deputatul USR-PLUS Filip Hăvârneanu.

Prezenta modificare legislativă introduce o nouă sancțiune cu caracter contravențional care poate fi constatată și aplicată de ofițerii sau agenții de poliție competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Anticipăm faptul că, aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinții, dascălii, personalul din toate unitățile de învățământ și chiar factorul politic, văd și înțeleg obișnuința de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educație adecvată în cele mai bune condiții. În al doilea rând, părinții sau cei care susțin financiar educația unor elevi vor putea resimți o așa-numită relaxare fiscală, deoarece nu va mai exista grija unor astfel de propuneri. În al treilea rând, persoanele aflate în conducerea unităților de învățământ vor avea șansa adevărată de a manageria un buget de venituri și cheltuieli în vederea asigurării dreptului la educație al tuturor elevilor”, mai scrie deputatul USR-PLUS.

Strângerea fondului clasei va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donația sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învățământ și numai dacă iau naștere din inițiativa celui care oferă”, se arată în proiectul de lege.

Ce spun reprezentanții părinților

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, a reacționat în cazul acestui proiect și se declară revoltat de inițativă, mai ales că strângerea fondului clasei este deja interzisă prin lege.

„Vai mama voastră! În lipsă de activitate, vă băgați în seamă. Fondul școlii este interzis. Să-mi arate deștepții care susțin acest lucru… UNDE ESTE PERMIS? Doar asociațiile cu PJ pot strânge cotizații și sponsorizări. E simplu… Că fraierii ii spun fondul clasei… e o altă poveste”, a scris Cristache, pe Facebook.