- În curând, călătorii care intră în China prin Guangzhou nu ar trebui să mai fie izolați într-unul dintre hotelurile rechiziționate, ci într-un centru permanent de carantină.
- În acest scop, zeci de clădiri cu trei etaje au fost construite în vara anului 2021 la marginea orașului.
- În cele din urmă, toate orașele mari din China ar urma să fie dotate cu centre similare.
Un prim centru de carantină, care ar trebui să prevină răspândirea virusului de către călătorii străini, a apărut în orașul Guangzhou din China. În cele din urmă, toate orașele mari din China ar urma să fie dotate cu clădiri similare, informează Le Monde.
În curând, călătorii care intră în China prin Guangzhou nu ar mai trebui să fie izolați într-unul dintre hotelurile rechiziționate în acest scop, ci într-un centru de carantină permanent, numit „centru internațional de sănătate”. În acest scop, zeci de clădiri cu trei etaje au fost construite în vara anului 2021 la periferia orașului. Acestea au în total 5.074 de camere cu o suprafață cuprinsă între 18 și 39 de metri pătrați (plus 11 camere pentru persoanele cu mobilitate redusă). O investiție evaluată de autorități la 260 de milioane de dolari (230 de milioane de euro).
Acces cu autocare speciale de la aeroport, mese servite de roboți, termometre dotate cu inteligență artificială, camere care permit comunicarea de la distanță cu personalul de supraveghere: acest centru de 250.000 de metri pătrați (aproximativ 46 de terenuri de fotbal) ar trebui să prevină răspândirea Covid-19 de către călătorii care aterizează în această metropolă din sudul țării.
Izolarea a 13 milioane de oameni în Xi’an
În cele din urmă, toate orașele mari ar trebui să fie dotate cu centre similare. Potrivit lui Cui Gang, un oficial al Comisiei Naționale de Sănătate, fiecare oraș mare ar trebui să aibă un raport de două camere pentru carantină la 1.000 de locuitori. „Centrele de carantină pentru călătorii care intră în țară joacă un rol-cheie în prevenirea răspândirii virusului”, a declarat el la sfârșitul lunii septembrie.
Publicația Guangzhou Health Newspaper relatează că 169 de angajați de la Spitalul Crucii Roșii din Guangzhou lucrează la centru din 17 septembrie. Dar, în timp ce China Daily spunea pe 8 octombrie 2021 că „toți călătorii care intră în țară” vor fi trimiși acolo, se pare că doar chinezii – care, de fapt, reprezintă marea majoritate a călătorilor în prezent – vor fi duși acolo.
Aceste centre dovedesc că, pentru Beijing, strategia Covid zero este o bătălie pe termen lung. Se bazează pe principiul: „testați, urmăriți, izolați”. Testele sunt impuse oricărei persoane care călătorește în țară, care are o întâlnire cu un lider politic, care merge la un eveniment colectiv sau care ar putea fi un caz de contact.
Urmărirea deplasărilor este permanentă. În ceea ce privește izolarea, aceasta vizează atât țara, care a anulat 98% din zborurile sale internaționale începând cu 27 martie 2020, cât și persoanele care vin din străinătate – supuse unei carantine de două până la opt săptămâni, în funcție de oraș – și chinezii care se află în apropierea persoanelor diagnosticate pozitiv.