• E.S. Maciej Lang: ,,Guvernul Polonez a dezvoltat un scut financiar pentru a proteja locurile de muncă din ramurile economiei care au fost mai afectate decât altele”.
  • E.S. Maciej Lang: ,,Este vorba de un milion și jumătate de ucrainieni care lucrează în Polonia. Soluția perfectă ar fi cea de revenire a cetățenilor polonezi care au părăsit țara”.
  • E.S. Maciej Lang: ,,Polonia nu a avut nicio centrală nucleară. Avem nevoie să dezvoltăm energia nucleară și suntem avansați în această privință”.

E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, a vorbit despre importanța New Deal-ul polonez – un plan extrem de ambițios – al cărui principal scop este acela de a face economia mai rezistentă la crize. Cât despre PNRR-ul polonez, aflat în etapa negocierilor finale, E.S. Maciej Lang vorbește despre 58 de miliarde de euro, o sumă enormă sub formă de granturi și împrumuturi.

E.S. Maciej Lang: ,,Trebuie să dezvoltăm producția locală, să creăm noi locuri de muncă”

,,E.S Maciej Lang: În ceea ce privește PNRR, suntem în etapa finală a negocierilor cu Comisia Europeană. Planul a fost trimis oficial pe 3 mai. Lucrul nu este facil, pentru că este vorba de o sumă enormă de 58 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi.

Bogdan Nicolae: Cât ar fi nivelul împrumuturilor pe care le dorește Polonia?

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

E.S Maciej Lang: Polonia a dezvoltat un plan foarte ambițios care se numește New Deal-ul polonez și a fost numit așa după planul american, după Marea Depresiune din 1930. Noi vrem să facem economia mai rezistentă la criză și șocuri.

Bogdan Nicolae: Aici a fost o criză generată de greutatea aprovizionării din China. Foarte mulți producători din Europa și-au dat seama că sunt dependența peste măsură de importuri de materii prime din China. Și Polonia are aceeași problemă?

E.S Maciej Lang: Toți au astfel de probleme. Trebuie să găsim o soluție mulțumitoare și trebuie să dezvoltăm producția locală, să creăm noi locuri de muncă. Pentru a face țara mai pregătită și mai rezistentă trebuie să schimbăm foarte multe lucruri. În acest plan, este vorba de a transforma sistemul economic, sistemul financiar, sistemul de sănătate, legislația muncii. Polonia, asemenea altor țări, a fost afectată de pandemie.”

E.S Maciej Lang: ,,Salariile în Polonia cresc în mod natural, nu avem probleme în această privință”

E.S Maciej Lang a vorbit și despre felul în care pandemia a afectat Polonia, dar și despre strategia în care guvernul polonez a dezvoltat un „scut” financiar pentru a proteja locurile de muncă din ramurile economiei care au fost mai afectate decât altele.

,,E.S. Maciej Lang: Situația s-a schimbat complet, pentru că Polonia a fost exportator de forță de muncă și, de niște ani, Polonia s-a transformat în importantor de forță de muncă. În primul rând, din Ucraina și alte țări vecine din Est, din Belarus. Avem nevoie de aceste persoane. Este vorba de un milion și jumătate de ucrainieni care lucrează în Polonia. Soluția perfectă pentru noi ar fi cea de revenire a cetățenilor polonezi care au părăsit țara.

Bogdan Nicolae: Faceți asta crescând salariile? În PNRR sunt prevăzute măsuri de creștere a veniturilor pentru lucrători?

E.S. Maciej Lang: Salariile în Polonia cresc în mod natural, nu avem probleme în această privință. Începutul pandemiei a fost îngrijorător cu privire la șomaj. Șomajul nu a crescut pentru că guvernul polonez a dezvoltat instrumente, un „scut” financiar pentru a proteja locurile de muncă din ramurile economiei care au fost mai afectate decât altele.”

E.S Maciej Lang: „Energia verde va juca un rol foarte important, dar trebuie să fie evoluție, nu revoluție”

 Are de gând Polonia să renunțe la industria minieră, să disponibilizeze foarte mulți mineri? Ce se va întâmpla cu ei? Vor fi ei pregătiți pentru o economie bazată pe oxigen, pe energie verde?

 ,,Polonia este în faza de dezvoltare a programului nuclear, pentru că Polonia nu a avut vreo centrală nucleară. Avem nevoie să dezvoltăm energia nucleară și suntem avansați în această privință. Și energia verde va juca un rol foarte important, dar trebuie să fie evoluție, nu revoluție. Nu putem să facem o revoluție în această zonă, trebuie să schimbăm în mod natural, bazat pe un plan pe termen lung.”