- Directorul STS susține că serviciul are capacitatea tehnică de a asigura vot electronic.
- Votul electronic poate fi sigur prin soft de recunoaștere facială, cu preînscriere.
- Gen. Bălan spune că pentru votul electronic este nevoie de voință politică.
Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță că securitatea cibernetică a fost întărită și până în acest moment nu sunt informații de la alte instituții ale statului despre posibile atacuri sau riscuri mari în acest an electoral.
Cum putem fi siguri că rezultatul alegerilor va fi unul corect?
Sunt 14.000 de operatori instruiți de STS, iar datele prezenței la vot în 9 iunie vor fi afișate în timp real, pe site-ul Autorității Electorale Permanente. După ce se închid urnele și începe numărarea voturilor, pe măsură ce procesele verbale cu rezultatele vor fi încărcate în sistem, ele vor fi vizibile tot în timp real. Directorul STS, generalul Ionel-Sorin Bălan insistă însă, servicul doar transmite date. Din secțiile de votare pleacă în sistemul electronic o fotografie a procesului verbal, care trebuie confruntată cu documentul scris în secție, pe care președintele secției de votare îl duce la BEC, de acolo vine rezultatul final. Numărarea votului va fi filmată cu tabletele STS din secțiile de votare, dar imaginile nu vor fi uploadate. Ele rămân însă pe server un an de zile și pot fi vizionate, în cazul unor contestații.
De ce nu avem și noi vot electronic?
Șeful STS spune că serviciul poate să dezvolte o aplicație sigură, dar nu vor politicienii. Șeful STS a discutat cu politicieni încă din 2019, de mai multe ori dar aceștia se opun, fiindcă nu știu cine se poate afla în spatele calculatorului, cine votează efectiv. Una dintre soluțiile propuse de el ar fi soluția recunoașterii faciale și pentru asta românii care ar dori să voteze electronic ar trebui să se preînscrie în sistem. Directorul STS a mai găsit și alte inconveniente: acceptabilitatea la nivel de societate și la nivel de educație digitală al românilor. Dar se poate din punct de vedere tehnic, nu este operație pe creier, spune Bălan.