Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că, după şase luni de la învestirea Guvernului Cîţu, marea „reformă” pentru studenţi a reprezentat-o eliminarea gratuităţii pe transportul feroviar.

Potrivit unui comunicat al ANOSR, după cele șase luni de guvernare ale Guvernului condus de Florin Cîţu, viaţa studenţilor nu doar că nu s-a îmbunătăţit, ba chiar a reprezentat „ultima prioritate de pe agenda politică, cu excepţia notabilă a situaţiei prin care s-a eliminat gratuitatea la transportul feroviar pentru studenţi”.

Conform studenţilor, în ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunţă diferite măsuri, uneori banale, acţiunile de anvergură pentru studenţi au fost complet omise.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„După o injustă şi eliminare a gratuităţii la transportul feroviar al studenţilor, pe care Guvernul a descoperit-o ca marea presiune exercitată pe bugetul public în timp ce recunoştea în aceeaşi ordonanţă de urgenţă situaţia precară a studenţilor, interesul pentru studenţi a fost curmat subit. Pandemia a creat sau a întărit în mod acut numeroase probleme cu care se confruntă studenţii. Statisticile au arătat proporţia covârşitoare a studenţilor care nu şi-au găsit un loc de muncă la absolvire, iar studenţii români întâmpinau deja probleme financiare peste media europeană şi anterior pandemiei. Mai mult decât atât, sănătatea mintală a studenţilor a fost vădit periclitată de această perioadă”, se arată în comunicat.

Potrivit ANOSR, consilierea psihologică şi orientarea în carieră trebuiau să reprezinte o cărămidă de rezistenţă în viaţa studenţilor, ţinând cont de numărul celor care au raportat stări de anxietate, nervozitate sau frustrare cauzate de învăţământul online şi de nevoile suplimentare aferente contextului pandemic.

Pe de altă parte, ANOSR consideră că alte probleme au fost legate de lipsa competenţelor digitale în privinţa multor cadre didactice şi de abuzurile dovedite cu ocazia înregistrării orelor desfăşurate în mediul online.

Studenţii consideră că a începe la toamnă anul universitar 2021-2022 în aceleaşi coordonate ca şi cele de până acum nu poate reprezenta decât o profundă dezamăgire faţă de intenţiile postulate de Guvern prin diferite documente de politici publice.

„Au trecut 6 luni de la învestirea Guvernului, moment care ar presupune, în mod cert, ocazia unui bilanţ al măsurilor efective prin care viaţa studenţilor a fost îmbunătăţită. Trăgând linie, avem promisiunile din programele electorale (care reprezintă un angajament, chiar dacă nu scrie în Programul de Guvernare) şi din programul de guvernare, o serie de acţiuni fără anvergura necesară şi aşteptată de studenţi şi, desigur, cea mai notabilă măsură – eliminarea gratuităţii la transportul feroviar. Mai sunt 3 luni pentru ca anul universitar 2021-2022 să nu găsească studenţii în acest peisaj dezolant”, a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.