• Guvernul a blocat creșterea fondului de burse pentru studenți, afectându-le astfel susținerea financiară.
  • Măsurile au dus la creșterea abandonului universitar și au îngreunat accesul la educație.
  • Educația ar trebui să fie prioritară în fața deficitului bugetar, consideră reprezentanții studenților.

Ești nemulțumit de noile măsuri adoptate de Guvern? Uniunea Națională a Studenților din România transmite un „strigăt de revoltă” către Guvern, și spune că măsurile afectează direct viața studenților. Într-o scrisoare deschisă, UNSR condamnă măsurile luate împotriva studenților, precum reducerea transportului gratuit și bursele insuficiente. „Interesul vostru pentru tineri e minim. Fuga din țară: singura soluție pe care, de fapt, o încurajați”, avertizează reprezentanții UNSR.

Cu ce dificultăți se confruntă studenții acum, după adoptarea noilor măsuri?

„Legat de cum afectează aceste măsuri, care au fost luate prin celebra ordonanță de la finalul anului trecut, una dintre măsurile care afectează foarte mult studenții este blocarea creșterii fondului de burse. Având în vedere că bursele erau deja insuficiente pentru studenții din România, facem o corelație semnificativă cu abandonul universitar, dar și școlar, care a crescut alarmant în ultimii ani.

Anul trecut, am realizat o analiză în care am evaluat costul vieții unui student și cât ar costa întreținerea acestuia la universitate pe o lună. Rezultatul a fost tragic: am aflat că 1.150 de lei ar fi costul lunar pentru un student, iar bursa socială era de 900 de lei anul trecut, iar acum a crescut la 925 de lei în acest an universitar.

Recomandări

CÂT DE OPTIMIST EȘTI?
NO MORE FACT-CHECKING
JLO ȘI AFFLECK AU DIVORȚAT
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?
ERDOGAN: FĂRĂ TERORIȘTI ÎN SIRIA
CE SĂ ȘTII DESPRE HMPV

Ne-am dat seama că un student nu se poate întreține singur la universitate și să se concentreze doar pe studii, având rezultate academice bune, și are nevoie de susținere financiară, fie din partea părinților, fie din propriul venit. Știm cu toții că, la începutul studiilor, un student nu se poate angaja în domeniul în care studiază, ci ar trebui să lucreze într-un domeniu precum retail sau Horeca, domenii care îl distrag de la studii pentru a se concentra pe muncă. Acest lucru îl afectează foarte mult pe plan academic.

Pe lângă bursele care au fost blocate, mai este și problema transportului. Știm că multă lume ne critică și spune că foloseam reducerea la transport pentru excursii la munte sau la mare, dar vrem să le spunem că nu este vorba doar despre asta. Facultatea nu este doar despre cursuri și despre centrul universitar în care învățăm.

Este vorba și despre competiții, congrese și simpozioane științifice la care participăm în alte centre universitare. Această măsură afectează foarte mult studenții doctoranzi, care au nevoie de mobilitate națională pentru a merge dintr-un centru universitar în altul, pentru a învăța lucruri noi care să le ajute în lucrarea lor de doctorat.

Aceste măsuri ne impactează direct și, dincolo de toate acestea, este vorba de educație. Indiferent de deficitul bugetar în care ne aflăm, educația ar trebui să fie ultimul domeniu în care se fac modificări. Educația este esențială și, alături de sănătate, reprezintă cele mai importante aspecte ale unei țări.

Cei care ne conduc ar trebui să facă mai mult pentru elevi și studenți”, a declarat Romina Pascaru, președinte interimar al UNSR, pentru Aleph News.

Citește și