- Un raport SPLC arată că algoritmul Telegram promovează conținut extremist chiar și pentru utilizatorii care caută subiecte inofensive.
- Telegram susține că nu amplifică conținutul, dar cercetările arată cum utilizatorii sunt direcționați spre canale extremiste.
- Pavel Durov, fondatorul platformei, este investigat de autoritățile franceze pentru complicitate în activități ilegale.
Un nou raport realizat de organizația americană pentru drepturile civile Southern Poverty Law Center (SPLC) și împărtășit în exclusivitate cu BBC a dezvăluit că platforma de socializare Telegram utilizează un algoritm care promovează conținut extremist.
Advertisment
Conform cercetării, funcția „canale similare”, introdusă anul trecut, recomandă canale extremiste chiar și utilizatorilor care navighează pe teme aparent inofensive, cum ar fi celebrități sau tehnologie. Profesorul Megan Squire, unul dintre cercetători, a demonstrat cum a găsit pe Telegram, în doar câteva momente, o persoană care oferea să trimită un pistol Uzi în Marea Britanie pentru 850 de lire sterline, ceea ce subliniază amploarea activităților ilegale care se desfășoară pe această platformă, scrie BBC.
Telegram susține că utilizatorii sunt „prezentați doar cu conținutul pe care au ales să interacționeze” și că platforma îndepărtează zilnic milioane de postări dăunătoare.
Recomandări
În ciuda acestora, cercetătorii SPLC au descoperit că utilizatorii care explorează subiecte simple sunt adesea redirecționați către conținut extrem, cum ar fi teoriile conspirației anti-guvernamentale, antisemitismul și naționalismul alb.
De exemplu, atunci când cercetătorii au căutat „Donald Trump” pe un cont nou creat pe Telegram, au fost imediat recomandate canale ce promovau conspirația QAnon, care susține fără dovezi că Trump duce un război secret împotriva unui grup de pedofili care controlează guvernele și instituțiile media. În plus, o căutare pentru „riots UK” a dus la recomandări de meme despre Adolf Hitler și canale ce promovează grupuri de extremă dreaptă violente.
Telegram este, de asemenea, un loc unde au loc organizări de evenimente extremiste. De exemplu, după atacul cu cuțitul de la Southport din august, care a declanșat revolte, utilizatorii Telegram au postat primele apeluri pentru proteste, alături de afirmații false despre atacator, spunând că ar fi un solicitant de azil. Profesorul Megan Squire a afirmat că cercetările arată că Telegram a devenit o „amenințare digitală majoră” din cauza cantității uriașe de conținut extrem, subliniind că platforma este „extrem de periculoasă”.
Elies Campo, un fost insider din cercurile Telegram, a declarat pentru BBC că în 2021 i-a adresat fondatorului Pavel Durov îngrijorări legate de conținutul extrem de pe platformă. Durov, conform lui Campo, a refuzat să aloce mai multe resurse pentru a modera acest conținut, afirmând că nu este responsabilitatea platformei să decidă ce ar trebui să spună utilizatorii. În urma acestui refuz, Telegram a continuat să fie un teren fertil pentru activități ilegale, de la fraude și până la vânzări de arme.
Prof. David Maimon, de la Universitatea de Stat din Georgia, care a studiat timp de șase ani conținutul ilegal pe Telegram, a spus că platforma este acum unul dintre cele mai importante instrumente folosite de criminali, fiind plină de canale care vând arme și alte produse ilegale. De exemplu, el a arătat cum a primit rapid o ofertă pentru un Uzi după ce a postat un mesaj în care cerea „un Uzi și o pușcă de asalt”. Telegram este și un loc unde au loc tranzacții cu droguri și alte activități ilegale, având mii de canale dedicate acestora.
În Franța, autoritățile l-au acuzat pe Pavel Durov de complicitate în trafic de droguri, crimă organizată și distribuirea de imagini cu abuzuri asupra copiilor pe Telegram.
Durov se află momentan sub control judiciar și nu are voie să părăsească Franța. Telegram, totuși, susține că nu promovează conținut, ci doar sugerează canale pe baza intereselor utilizatorilor, insistând că nu injectează sau amplifică conținutul. Compania afirmă că funcția de recomandare a canalelor arată doar canale cu aceleași teme cu cele urmărite de utilizator, ceea ce face ca utilizatorii să primească doar conținut cu care au ales să interacționeze.
Citește și
- Donald Trump se bucură de susținerea largă a liderilor marilor companii. Jeff Bezos, Mark Zuckerberg și Sam Altman se numără printre aceștia
- Bitcoin a atins un nou maxim istoric de 107.800 de dolari
- Podul de peste Dunăre de la Ruse va fi deschis circulaţiei în perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou