• Aproape toată gheața marină din Arctica s-ar putea topi până în vara anului 2027.
  • Alexandra Jahn, co-autor al studiului şi climatolog la Universitatea Colorado Boulder, spune că o reducere a emisiilor de carbon ar putea încetini acest proces.
  • Anul acesta, 1,65 milioane de kilometri pătrați din suprafața Oceanului rămăseseră acoperite de gheața.

Oceanul Arctic ar putea rămâne în curând fără gheață. Aproape toată gheața marină din Arctic s-ar putea topi până în vara anului 2027. Asta arată o cercetare publicată în revista Nature.

După decenii în care temperaturile au crescut, apa de mare înghețată care plutește la suprafața oceanului a scăzut la minime aproape istorice. Încălzirea a fost determinată de creșterea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit Nature Communications, Oceanul Arctic va rămâne „fără gheață” atunci când pe mai puțin de 1 milion de kilometri pătrați din suprafață va fi gheață. De regulă, gheață marină se topește și se reface odată cu schimbarea anotimpurilor.

Recomandări

„SCUZE, VOLODYA, NU SUNT EU”
BIDEN VINE CU SANCȚIUNI
O ALTĂ COINCIDENȚĂ?
O NOUĂ CRIZĂ POLITICĂ?
BOX OFFICE-UL DE WEEKEND
ROMÂNIA E ÎN TOP

 Gheaţa marină joacă un rol important în reglarea temperaturii globale, menţinerea ecosistemelor marine şi direcţionarea curenţilor oceanici.

Alexandra Jahn, co-autor al studiului şi climatolog la Universitatea Colorado Boulder, spune că o reducere drastică a emisiilor de carbon ar putea încetini acest proces.

Anul acesta, 1,65 milioane de kilometri pătrați din suprafața Oceanului rămăseseră acoperite de gheața.

Citește și