• Autoritățile meteorologice chineze au reușit să controleze cu succes vremea înainte de o mare sărbătoare politică la începutul acestui an, potrivit unui studiu al unei universități din Beijing.
  • Au cheltuit miliarde de dolari pentru eforturile de a manipula vremea pentru a proteja regiunile agricole.
  • Însămânțarea norilor este o tehnică de modificare a vremii, care constă în adăugarea de substanțe chimice, cum ar fi particule mici de iodură de argint, în nori, ceea ce face ca picăturile de apă să se grupeze în jurul lor și să crească șansele de precipitații.

Autoritățile meteorologice chineze au reușit să controleze cu succes vremea înainte de o mare sărbătoare politică la începutul acestui an, potrivit unui studiu al unei universități din Beijing.

La 1 iulie, Partidul Comunist Chinez a marcat centenarul său cu festivități majore, inclusiv zeci de mii de persoane la o ceremonie în Piața Tiananmen, iar printr-un studiu al Universității Tsinghua s-a arătat că o operațiune amplă de însămânțare a norilor în orele anterioare a asigurat un cer senin și o poluare redusă a aerului.

Guvernul chinez a fost un susținător entuziast al tehnologiei de însămânțare a norilor. Au cheltuit miliarde de dolari pentru eforturile de a manipula vremea pentru a proteja regiunile agricole sau pentru a îmbunătăți evenimente importante, inclusiv Jocurile Olimpice din 2008.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Însămânțarea norilor este o tehnică de modificare a vremii, care constă în adăugarea de substanțe chimice, cum ar fi particule mici de iodură de argint, în nori, ceea ce face ca picăturile de apă să se grupeze în jurul lor și să crească șansele de precipitații.

Concluziile studiului Tsinghua se adaugă la un număr mic, dar în creștere, de dovezi științifice privind succesul acestei tehnologii. Alte țări au investit, de asemenea, în tehnologia de însămânțare a norilor, dar China a investit miliarde de dolari în ciuda întrebărilor privind gradul de eficacitate a acesteia și a dezbaterilor cu privire la faptul că manipularea vremii într-o anumită zonă ar putea perturba sistemele meteorologice din alte părți.

Luni, cotidianul South China Morning Post a relatat o lucrare de cercetare recentă care a găsit semne definitive că o operațiune de însămânțare a norilor în ajunul centenarului a produs o scădere semnificativă a poluării aerului.

Sărbătorirea centenarului s-a confruntat cu o provocare fără precedent: o creștere neașteptată a poluanților atmosferici și un cer acoperit de nori în timpul uneia dintre cele mai umede veri înregistrate vreodată. Fabricile și alte activități poluante au fost oprite în zilele dinaintea evenimentului, dar fluxul scăzut de aer a însemnat că poluarea nu s-a disipat.

Lucrarea, publicată în revista Environmental Science și condusă de profesorul de știința mediului, Wang Can, a arătat că o operațiune de însămânțare a norilor de două ore a fost lansată în ajunul ceremoniei, iar locuitorii din regiunile montane din apropiere au raportat că au văzut rachete lansate pe cer pe 30 iunie. Ziarul a spus că rachetele transportau iod de argint pe cer pentru a stimula ploile.

Cercetătorii au declarat că ploaia artificială rezultată a redus nivelul de poluanți atmosferici PM2,5 cu peste două treimi și a schimbat citirea indicelui de calitate a aerului, bazat pe standardele Organizației Mondiale a Sănătății, de la „moderat” la „bun”.

Echipa a precizat că ploaia artificială „a fost singurul eveniment perturbator din această perioadă”, astfel încât este puțin probabil ca scăderea poluării să fi avut o cauză naturală.

Anul trecut, Beijingul a anunțat că intenționează să își extindă programul experimental de modificare a vremii la o zonă de 1,5 ori mai mare decât India, respectiv 5,5 milioane de kilometri pătrați, acoperită de ploaie sau zăpadă artificială. Consiliul de Stat a declarat că își propune ca până în 2025 să aibă un sistem dezvoltat de modificare a vremii, incluzând încă o jumătate de milion de kilometri pătrați care să găzduiască tehnologii de combatere a grindinei.

În cei cinci ani până în 2017, presa de stat a afirmat că Republica Populară Chineză a cheltuit peste 1,3 miliarde de dolari pentru această tehnologie și a indus aproximativ 233,5 miliarde de metri cubi de ploaie suplimentară. În 2019, oficialii au declarat că practicile de modificare a vremii, de obicei lansarea de obuze umplute cu iod pentru a întrerupe fronturile meteorologice nefavorabile, au ajutat la reducerea cu 70% a pagubelor produse de grindină anual în regiunile agricole din Xinjiang.

Cu toate acestea, a fost folosit și pentru evenimente politice și alte evenimente semnificative, inclusiv Jocurile Olimpice din 2008, summitul APEC din 2014, precum și paradele de Ziua Națională și reuniunile anuale ale celor Două sesiuni.

Activitățile de manipulare a vremii, cunoscute și sub numele de „blueskying”, sunt de obicei puse în aplicare împreună cu schimbări sociale în perioada premergătoare evenimentelor, inclusiv închiderea fabricilor, a construcțiilor și a altor industrii poluante.

Dr. Chien a declarat că autoritățile meteorologice din China au „instituționalizat” controlul climei timp de decenii,